Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Vineri, 22 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulia Gherman

2 Martie 2020
Vizualizari: 391
Comentează add

Florin Cîţu urmează să prezinte în comisiile de specialitate programul de guvernare deja depus la parlament

Premierul desemnat va începe de astăzi, negocierile cu partidele

iulia-gherman

 

Premierul desemnat Florin Cîţu a anunţat că va începe de astăzi, negocierile cu formaţiunile politice pentru formarea unei majorităţi parlamentare în vederea validării noului cabinet şi a programului de guvernare revizuit. El le-a cerut social-democraţilor să nu întârzie calendarul de învestire a guvernului. 

Florin Cîţu: "S-a luat decizia să se formeze o echipă de negociere din care fac eu parte, liderii de grup, preşedintele Partidului Naţional Liberal şi prim-vicepreşedinţii Partidului Naţional Liberal, pentru a începe negocierile cu celelalte partide parlamentare pentru a forma o majoritate.

Vom avea un calendar pentru aceste negocieri, pentru a forma o majoritate şi bineînţeles, eu sper că Partidul Social Democrat nu va tergiversa şi de această dată calendarul, sper să avem cât mai rapid audierile miniştrilor şi votul în parlament, pentru că este nevoie". 

Social-democraţii vor decide zilele următoare strategia pe care o vor adopta la şedinţa pentru votul de învestitură, dar subliniază că prezentarea listei de miniştrii fără un dialog în prealabil cu forţele parlamentare demonstrează că singurul proiect de ţară al PNL îl reprezintă alegerile anticipate.

Senatorul PSD Lucian Romaşcanu: "Sperăm că  PNL îşi va vota propriul guvern, sperăm că propunerea făcută de preşedinte este una responsabilă, care să respecte decizia CCR, în sensul asigurării unei majorităţi. Partidul Social Democrat este deschis la orice discuţie care pune capăt acestei crize pentru binele românilor, în contextul în care avem această criză sanitară pe cale a se declanşa şi în România". 

USR şi UDMR consideră că negocierile de săptămâna viitoare sunt formale. Pro România şi ALDE susţin că liberalii nu sunt preocupaţi de ieşirea din criză politică şi de asigurarea unei guvernări stabile, iar PMP avertizează că şansele ca în următoarele zile să avem un guvern învestit sunt mici în condiţiile prezentării unui cabinet minoritar format doar în jurul PNL.

Conducerea parlamentului are un termen de 15 zile de la primirea programului şi a listei guvernului pentru stabilirea unui calendar privind audierea miniştrilor propuşi şi a datei la care guvernul Cîţu va cere votul de încredere.

În paralel cu negocierile PNL pentru formarea unei majorităţi la parlament, se aşteaptă săptămâna aceasta şi formularea unui raport din partea deputaţilor din comisia de specialitate pentru ordonanţa de urgenţă dată de Guvernul Orban cu privire la alegerile anticipate. Actul normativ nu a reuşit să treacă de Senat, iar social-democraţii au declarat că vor încerca respingerea documentului şi la Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Ordonanţa de urgenţă prevede, între altele, posibilitatea de a vota oriunde în România indiferent de adresa de domiciliu, dublarea numărului de parlamentari din diaspora şi menţinerea la trei zile a perioadei de vot pentru diaspora, exact ca la alegerile prezidenţiale. 


Etichete Florin CituOrbanordonanta de urgentadiaspora

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live