Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE Marţi, 20 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cătălin Lenţa

14 Martie 2012
Vizualizari: 1545
Comentează add

Politologul Vladimir Tismăneanu consideră că atunci când apar asemenea declaraţii, mai ales după o lungă perioadă de rezistenţă în raport cu reformele politice, se poate citi o indicaţie a unor lupte la vârf.

Premierul Chinei: Reformele din China, într-un punct critic Premierul Chinei: Reformele din China, într-un punct critic - Conține audio

catalin-lenta

Vladimir Tismăneanu. Foto: Agerpres.

Reformele din China au ajuns acum într-un punct critic şi trebuie totuşi continuate, a declarat, miercuri, premierul Wen Jiabao, la finalul sesiunii anuale a Congresului Naţional, instituţie care este, de fapt, parlamentul Chinei.

Premierul Wen a spus că Benjingul trebuie să continue reformarea sistemului, atât cel politic, cât şi cel economic.  

Sesiunea de mai multe zile a Congresului Naţional al Poporului a fost urmărită cu atenţie, pentru că, în toamnă, în China începe un treptat şi lent proces de predare a puterii.

Profesorul la Universitatea Maryland din SUA, Vladimir Tismăneanu, consideră că atunci când apar asemenea declaraţii, mai ales după o lungă perioadă de rezistenţă în raport cu reformele politice, se poate citi o indicaţie a unor lupte la vârf.

"E vorba de momente de succesiune şi întotdeauna în momente de succesiune, de altfel premierul a făcut şi o referinţă la riscul repetării unor situaţii tragice, precum revoluţia culturală, în asemenea momente se recurge la analogii istorice şi, iată, la chestiunea imperativului urgenţei reformelor politice, inclusiv cel legat de rolul Partidului Comunist care, în genere, în China tema rolului conducător al partidului este considerată o temă tabu", susţine Vladimir Tismăneanu.

Profesorul consideră că lupta pe care o numeşte între "prietenii schimbării şi adversarii schimbării" este la fel de puternică cum era probabil la sfârşitul anilor '70, începutul anilor '80, în Uniunea Sovietică.

"Deci, cred că există grupuri reformatoare în conducerea Partidului Comunist Chinez.

"Problema este în ce măsură aceste grupuri vor şti să dea semnalul, de pildă, prin eliberarea din închisoare a disidentului Liu Xiao Bo, care este laureatului Premului Nobel pentru Pace", a declarat Vladimir Tismăneanu.

Profesorul de la Universitatea Maryland din SUA susţine că reformele economice nu pot să meargă la infinit în absenţa unor reforme politice.

"Cred că încercarea chineză de a separa aceste două registre s-a dovedit în ultimă instanţă falimentară", a precizat Vladimir Tismăneanu.

Profesorul susţine că unul din elementele centrale în analiza direcţiei de piaţă a economiei chineze este faptul că în continuare proprietatea pământului rămâne totalmente monopolul partidului-stat.

"Din acest punct de vedere, poţi să construieşti cele mai formidabile bănci şi cele mai formidabile companii; în momentul în care partidul-stat vrea să intervină, şi avem destule exemple în această direcţie, intervine şi lucrurile se termină. Acesta ar fi un element.

"Al doilea element este, evident, în momentul de faţă există o clasă politică s-o numim a nomenclaturii capitaliste din China, care are interesul unei deschideri s-o numim democratice.

"În orice caz, toată istoria ultimelor 100-150 de ani în China este o istorie ciclică", a afirmat Vladimir Tismăneanu.


Etichete ChinareformăeconomiepoliticVladimir Tismăneanu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live