Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: 100% MUZICĂ Miercuri, 08 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria

12 Iulie 2016
Vizualizari: 999
Comentează add

Premierul bulgar, Boiko Borisov, s-a pronunţat din nou împotriva întăririi prezenţei militare NATO în regiunea Mării Negre.

Premierul bulgar Boiko Borisov doreşte "demilitarizarea Mării Negre"

petio-petkov-corespondent-rra-in-bulgaria

Premierul bulgar, Boiko Borisov. Foto: ec.europa.eu.

Premierul bulgar, Boiko Borisov, s-a pronunţat din nou împotriva întăririi prezenţei militare NATO în regiunea Mării Negre - o idee susţinută de România - şi pentru demilitarizarea acesteia. Ideea a fost lansată în ultima zi a summitului NATO de la Varşovia.

Alianţa Nord-Atlantică a anunţat, pe de altă parte, că opţiunile privind o prezenţă navală şi aeriană la Marea Neagră vor fi evaluate.

Corespondentul Radio România Actualităţi la Sofia, Petio Petkov:

Reporter: Premierul a spus că nu urmăreşte reducerea prezenţei militare a Alianţei în Marea Neagră, ci menţinerea acesteia la nivelul actual. El a anunţat că a convenit întâlniri cu prim-miniştri ai unor ţări riverane pentru a propune măsuri concrete de detensionare a situaţiei.

"Formula mea pentru balanţa geopolitică în Marea Neagră este Elveţia - să fie linişte, să fie pace şi să dezvoltăm relaţiile economice", a subliniat premierul.

Unii analişti vâd în spatele propunerii de demilitarizare începutul "sub acoperire" al campaniei lui Borisov pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Deocamdată el neagă că va candida, dar tot amână - ultima dată pentru septembrie - anunţarea candidatului partidului său. Două treimi din alegători au sentimente proruseşti, arată sondajele sociologice.

Un alt motiv pentru lansarea ideii demilitarizării, considerată favorabilă Rusiei, sunt cele 550 de milioane de euro pe care Bulgaria urmează să le plătească Moscovei, în baza sentinţei Curţii de arbitraj de la Paris.

În condiţiile închiderii proiectului nuclear Belene, Borisov are nevoie de acordul lui Putin pentru eventuala vânzare a reactorului unei terţe ţări, precum Iranul.


Etichete Premierul bulgarBoiko BorisovNATOregiunea Mării Negre

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live