Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Vineri, 20 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie

14 Septembrie 2019
Vizualizari: 741
Comentează add

Premierul britanic se declară optimist înaintea primei sale discuţii pe tema Brexitului cu preşedintele Comisiei Europene.

Premierul britanic se declară optimist

dan-vasiliu-corespondent-rra-in-marea-britanie

Premierul britanic, Boris Johnson se declară optimist înaintea primei sale discuţii pe tema Brexitului cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Cei doi se vor întâlni luni la Luxembourg, iar şeful guvernului de la Londra susţine că s-au făcut progrese însemnate pentru ca Regatul Unit să poată, totuşi, părăsi blocul comunitar cu un acord, la termenul stabilit de 31 octombrie. 

Boris Johnson insistă că poate obține de la Bruxelles un nou acord în privința Brexitului. Prim-ministrul britanic susține că Parlamentul de la Londra ar putea ratifica o nouă înțelegere, dacă backstopul irlandez ar fi eliminat.

Liderii europeni au transmis, însă, că aceasta este o plasă de siguranță, menită să garanteze integritatea pieței unice și să mențină deschisă granița în Irlanda şi ar putea fi eliminată doar în cazul în care ar exista alte soluții viabile.

Guvernul britanic susține că a identificat variante alternative, însă până acum, la Bruxelles, nu a fost prezentată nicio soluție concretă.

În ultimele zile au apărut, însă, informații că Partidul Unionist din Irlanda de Nord ar fi dispus să renunțe la așa-numitele sale linii roșii, pentru a facilita încheierea unui nou acord cu Bruxellesul.

Presa britanică a scris că formațiunea ar fi gata să accepte că regulile backstopului să se aplice doar în Irlanda de Nord, chiar dacă asta ar însemna impunerea de controale în Marea Irlandeză.

Lidera Partidului Unionist, Arlene Foster, a negat însă aceste informații, pe care le-a catalogat ca fiind rezultatul unui jurnalism de proastă calitate.

Ea a precizat că nu va putea accepta niciodată ca Irlanda de Nord să funcționeze după reguli diferite de cele din Marea Britanie, deoarece acest lucru ar putea fi un prim pas către destrămarea Regatului Unit.

 

Etichete BorisbrexitoptimismLondra

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live