Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: INTRE SACRU SI PROFAN Miercuri, 21 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ionuţ Dragu

19 Iunie 2012
Vizualizari: 1869
Comentează add

Premierul Victor Ponta se declară dispus să se prezinte la consiliul de etică "pentru a da toate explicaţiile necesare" în cazul acuzaţiilor de plagiat din lucrarea sa de doctorat.

Premierul ar renunţa la titlul de doctor "dacă a greşit"

ionut-dragu

Premierul Victor Ponta. Foto: Agerpres.

Premierul Victor Ponta a afirmat, marţi dimineaţă, că se va prezenta la comisia de specialitate din cadrul ministerului educaţiei pentru a da "toate explicaţiile necesare" în privinţa acuzaţiilor de plagiat care i s-au adus.
 
"Totul este o înscenare", a declarat premierul.
 
Victor Ponta a susţinut, într-o conferinţă de presă, la Palatul Parlamentului, că în spatele apariţiei articolului în revista britanică s-ar afla consilierul prezidenţial Daniel Funeriu, care în ianuarie 2011 acorda un interviu aceleiaşi reviste.
 
Premierul a precizat că a consultat mai mulţi profesori şi singurul reproş care i se poate aduce este că nu a pus în subsolul paginii autorul, ci la sfârşit, ca bibliografie.
 
"Dacă aceasta este o eroare, sunt gata să mi-o asum şi să plătesc pentru ea, chiar şi cu titlul de doctor.
 
PLAGIAT = operă literară, artistică sau ştiinţifică a altcuiva, însuşită (integral sau parţial) şi prezentată drept creaţie personală Plagiat, etimologie, din latinescul plagium care însemnă "a vinde altora sclavi furaţi".
  • Sursa: DEX, 1998.
"Dar în niciun caz atât timp cât toţi autorii sunt trecuţi la bibliografie, nu se poate vorbi de intenţia mea de a-mi asuma ceva ce au făcut alţii", a declarat Victor Ponta.
 
Premierul a spus că acuzaţiile de plagiat ar reprezenta un episod al "bătăliei politice" pe care ar duce-o cu "sistemul reprezentat de Traian Băsescu, care înseamnă metode securiste, dosare, şantaj şi ameninţări".
 
Preşedintele Traian Băsescu şi consilierul său Daniel Funeriu nu au comentat declaraţiile premierului Victor Ponta.
 
Consiliul Naţional de Etică
 
Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării se află în subordinea ministerului educaţiei şi este un organism consultativ, fără personalitate juridică, pe lângă autoritatea de stat pentru cercetare – dezvoltare.

CNE este format din 11 membri, persoane cu activitate recunoscută în domeniul cercetării-dezvoltării şi specialişti în domeniul juridic şi în domeniul eticii, cercetării şi ştiinţei.

Preşedintele CNE este prof. dr. ing. Teodor Petrescu de la Universitatea Politehnica din Bucuresti.
 
În ultimul caz în care a fost sesizat, Consiliul Naţional de Etică a renunţat să îl mai cerceteze pe ministrul desemnat al educaţiei, Ioan Mang, acuzat de plagiat, pe motiv ca acesta conducea Consiliul. 

Academia Română a întocmit o comisie formată din trei membri pentru a cerceta acuzaţiile de plagiat aduse lui Ioan Mang, dar după demisia acestuia comisia a fost desfiinţată.
 
Acuzaţii în presa internaţională
 
Precizările premierului au fost făcute în contextul în care, luni, au apărut informaţii în presă privind suspiciunea de plagiat în cazul tezei sale de doctorat, citându-se un material al revistei Nature.
 
Ediţia electronică a revistei "Nature" a publicat, luni, un articol în care autorul susţine că lucrarea de doctorat în drept, din 2003, a primului ministru român ar conţine secţiuni întregi din texte de specialitate apărute anterior, precizând că a primit de la o sursă anonimă documente care ar arăta că premierul român a plagiat.
 
Cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung publică aceeaşi informaţie, oferită tot de o sursă anonimă, precizând că aproximativ 130 de pagini din lucrarea de diplomă a premierului e copiată "cuvânt cu cuvânt" din lucrarea "Curtea Penală Internaţională, Istorie şi realitate", publicată în 1999 de Dumitru Diaconu.
 
Ieri, premierul Victor Ponta a declarat că în spatele acuzaţiilor s-ar afla preşedintele Traian Băsescu şi că i se pare ciudat că o revistă care se numeşte "Nature" este interesată de lucrarea sa de doctorat pe teme exclusiv juridice.
 
Corespondenta pentru Europa a publicaţiei amintite, Alison Abbott, a declarat pentru Radio România Actualităţi că revista a fost întotdeauna interesată de cazuri de politicieni suspectaţi de plagiat.
 
"Interesul nostru faţă de subiect a venit din faptul că suntem o revistă care publică ştiinţă, dar şi problematica mai largă a lucrărilor academice, a integrităţii academice", a declarat Alison Abbott.
 
Întrebată dacă ar fi acceptat bani pentru a publica acest articol, Alison Abbott a spus că "e ceva ridicol, suntem jurnalişti şi respectăm standardele jurnalistice.
 
"Nature, la fel ca alte reviste de calitate, care, în general, documentează cu atenţie subiectele, nu acceptă nicio formă de plată din partea surselor articolelor noastre.
 
"Exclus să se întâmple aşa ceva", a spus la RRA Alison Abbott.

Etichete Victor Pontaplagiatacuzaţiicomisieministerul educaţiei

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live