Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PRINTRE STELE (R) Marţi, 19 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Sorina Man

3 Februarie 2018
Vizualizari: 2688
Comentează add

O adaptare modernă a operetei Crai Nou de Ciprian Porumbescu

Premiera spectacolului "Joc și rock" la Opera Comică pentru Copii

sorina-man

 

 OPERA COMICĂ PENTRU COPII prezintă sâmbătă, 3 februarie 2018, premiera spectacolului "JOC ȘI ROCK", o adaptare modernă a operetei "CRAI NOU" de Ciprian Porumbescu. Spectacolul este realizat de maestrul Cristian Mihăilescu, având în distribuție studenți și tineri absolvenți ai Conservatorului din București.

"Pe mine m-a fascinat încă din studenție varietatea melodică a muzicii lui Ciprian Porumbescu. Deși se vorbește foarte mult de el, cred că încă nu este cunoscut suficient. Ciprian Porumbescu a fost un melodist prin excelență, cu o sensibilitate deosebită, iar întâlnirea dintre el și Vasile Alecsandri este întâlnirea între doi monștri sacri într-un fel, pentru muzica și poezia românească. 

Spectacolul "Crai Nou" este ca subiect ușor datat. Este o farsă din secolul al XIX-lea. Pentru a-l face mai apropiat tinerilor din secolul XXI , l-am adaptat într-un fel, am făcut un para-spectacol.

Acțiunea demarează la o petrecere a unor studenți de la Conservator care au terminat un ana universitar și care au studiat peste an "Crai Nou". Profesorii și cu studenții dansează pe muzică din zilele noastre, studenții îi reproșează profesorului că a insistat la cursuri prea mult cu Crai Nou, până când l-au învățat pe dinafară și atunci profesorul le spune : "Dacă tot l-ați învățat pe dinafară, hai să-l jucăm!"

De aici pornim și facem în permanență o alternare între ritmul și atmosfera muzicii lui Ciprian Porumbescu, la un moment dat ușor transpusă în zilele noastre. Deci, alternăm momentele de citat Ciprian Porumbescu cu momentele de actualizare. Vom avea și horă dar și rock, de unde și titlul adaptat al spectacolului "Joc și rock"."

 

"Baletul nostru, ansamblul nostru vocal, soliștii, orchestra s-au adaptat foarte repede la această trecere permanentă de la clasic la modern. Avem și un Band care ne ajută la ritmurile moderne. Poate că atuul cel mai important sunt interpreții, tineri și foarte tineri, cu voci excepționale, unii sunt încă studenți sau masteranzi la Universitatea Națională de Muzică din București, alții sunt proaspăt absolvenți. Ei au această disponibilitate de a cânta și de a dansa aproape tot spectacolul. Va fi un spectacol care va ține în priză publicul prin această varietate de clasic și modern.


 

Decorul modern este întregit de proiecții video pe ecranul nostru cu leduri, de 100 m suprafață. El oferă o completare atât a decorului cât și a acțiunii. "

"Vreau să spun că Ciprian Porumbescu a dorit foarte mult ca spectacolul "Crai Nou" să fie la Sala Reduta din Brașov dar autoritățile din perioada aceea i-au interzis acest lucru. De aceea noi ne propunem ca în scurt timp după premieră să prezentăm spectacolul în Sala Reduta din Brașov , ca să-i redăm și să-i aducem satisfacția lui Ciprian Porumbescu."

Cristian Mihăilescu, regizorul spectacolului


Etichete exclusiv radioOpera Comică pentru copiiJoc și rockCrai NouCiprian PorumbescuCristian Mihăilescuoperetă

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live