Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Joi, 02 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ciprian Iancu, Cluj

2 Iulie 2010
Vizualizari: 2026
Comentează add

O operaţie de cancer la prostată efectuată cu ajutorul unui robot medical a fost transmisă în format tridimensional, acesta fiind un curs destinat specializării în chirurgie robotică.

Premieră mondială medicală la Cluj-Napoca

ciprian-iancu-cluj

În premiera mondială, la Cluj-Napoca s-a transmis 3D o operaţie de cancer la prostată, efectuată cu ajutorul unui robot chirurgical.

Operaţiile sunt efectuate de o echipă formată dintr-o echipă medicală româno-italiană.

Acţiunea este un curs destinat specializării în chirurgie robotică, unde medicii au posibilitatea să urmărească tridimensional, cu ajutorul unor ochelari speciali, operaţii efectuate cu un robot chirurgical Da Vinci.

Doctorul Deliu Victor Matei, directorul adjunct al Diviziei de Urologie a Institutului European de Oncologie din Milano a afirmat că este prima dată când se face o transmisie în direct 3D a unei operaţii.

Prima intervenţie a fost o operaţie de cancer de prostată în stadiu iniţial.

Avantajul acestui gen de operaţii este faptul că pierderea de sânge este mică, şi pacientul este recuperat mult mai rapid, iar în cazul unui cancer prostatic, spre exemplu, rezultatul funcţional este foarte bun, spun specialiştii.

La Spitatul Clinic Municipal din Cluj-Napoca operaţiile de chirurgie robotică au început în urmă cu şapte luni, timp în care s-au efectuat 70 de proceduri.


Etichete premierămedicalrobot3Doperaţie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live