Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI ... CU SOARE Duminică, 25 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Maria Măndiţă, Galaţi

23 Martie 2014
Vizualizari: 1563
Comentează add

Specialiştii complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din Galaţi au reuşit reproducerea în captivitate de exemplare de roşioară termală, o specie care trăieşte doar în Oradea.

Premieră mondială la Galaţi

maria-mandita-galati

Roşioara termală. Foto: Maria Măndiţă.

Premieră mondială la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii din Galaţi

Aici s-a reuşit reproducerea în captivitate de exemplare de roşioară termală, o specie de peşte endemică, ce trăieşte doar în lacul cu ape termale Ochiul Mare din Oradea.

Reproducerea peştelui respectiv s-a realizat în cadrul unui program finanţat de fundaţia The Mohamed bin Zayed Species Conservation Fund, deţinută de prinţul moştenitor din Abu Dhabi.

Este vorba despre Proiectul ştiinţific internaţional – „Reproducerea în captivitate şi menţinerea ex-situ a populaţiilor de Scardinius racovitzai şi Melanopsis parreyssii” în valoare de 13.000 de dolari.

Acvariul din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi este implicat în acest proiect alături de Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea.

Proiectul, al cărui coordonator este Muzeul Ţării Crişurilor, urmăreşte reproducerea în captivitate a două specii care trăiesc doar în lacul termal din Oradea: peştele Roşioara termală sau Roşioara lui Racoviţă (Scardinius racovitzai) şi melcul termal (Melanopsis parreyssii).

Cele două sunt specii subtropicale unice în lume, putând fi văzute doar în zona lacului Ochiul Mare din Oradea.

În luna august 2013 la Galaţi au fost aduse câteva exemplare de roşioară termală (specie de peşte, denumită şi roşioara lui Racoviţă – Scardinius racovitzai), specialiştii din cadrul instituţiei având misiunea de a reuşi reproducerea acestei specii endemice (unică în lume) în afara mediului ei natural.  

După aproximativ şase luni de la începerea experimentelor au apărut şi rezultatele: la Acvariul din Galaţi, în premieră mondială, s-au născut primii pui de roşioară termală, aproximativ 500 la număr.


Etichete ştiri sud-estGalaţiComplexul Muzeal de Ştiinţele Naturiipremierăreproducereroşioară termalăape termale

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live