Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Marţi, 16 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ciprian Iancu, Cluj

20 Octombrie 2010
Vizualizari: 3040
Comentează add

Un pacient care a avut parte de un transplant cardiac în urmă cu cinci ani şi care suferă acum de insuficienţă renală cronică primeşte un rinichi de la mama sa.

Premieră medicală la Institutul de Urologie din Cluj

ciprian-iancu-cluj

Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj. Foto: Agerpres.

O operaţie în premieră naţională are loc la Cluj Napoca, la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR).

 

Un pacient care a avut parte de un transplant cardiac în urmă cu cinci ani şi care suferă acum de insuficienţă renală cronică primeşte un rinichi de la mama sa.

 

"Pacienţii transplantaţi au o problemă pentru că medicamentele imunosupresive sunt nocive. Din cauza toxicităţii acestor medicamente se întâmplă ca în cinci ani să apară insuficienţa renală în 11% din cazuri, iar la transplantul intestinal în 21,3% din situaţii” a explicat prof. dr. Mihai Lucan, şeful ICUTR situaţia pacientului.

 

În mod tradiţional acest gen de operaţii erau dificil de efectuat din cauza complicaţiilor.

 

„Să faci două transplanturi implică dificultăţi organizatorice, de imunosupresie şi de tehnică chirurgicală. Un bolnav transplantat cardiac este un bolnav relativ fragil. Nu ai voie să îl încalci mult cu lichide, ori un transplant renal necesită încărcare cu lichide. Nu e voie ca operaţia să dureze mult şi imunosupresia să fie foarte agresivă pentru că afectează inima” a arătat prof. Lucan.

 

Pacientul este un bărbat de 35 de ani din Covasna, care de zece luni este pe dializă. Înainte de operaţie, Kovacs Janos a mărturisit că vrea să trăiască la maxim şi va lupta cu toate forţele să meargă mai departe.

 

„Încerc orice pentru că îmi place viaţa nespus de mult. O să fiu mai liber, o să fac lucruri care nu le puteam face când eram pe dializă. Voi merge la pescuit, îmi trăiesc viaţa, chiar dacă voi fi pe dietă severă voi putea să mă uit la meniul zilei” a spus Kovacs Janos.

 

La Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj au fost efectuate până acum nouă transplanturi combinate de rinichi şi pancreas, două cazuri de transplant dublu şi un caz de transplant renal după un transplant hepatic.


Etichete urologieInstitut ClinicTransplant renalpremieră medicalăClujoperaţie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live