Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Prejudecăţile din calea adopţiei

Evolutia fenomenului adoptiei la nivelul judetului Arad este in trend crescator.

Prejudecăţile din calea adopţiei

Articol de Ioan Suciu, 28 Septembrie 2016, 12:58

Evolutia fenomenului adoptiei la nivelul judetului Arad este in trend crescator. In ultmii 5 ani numarul familiilor atestate pentru adoptie a inregistrat o crestere de 56%.In momentul de fata la nivelul judetului Arad sunt 86 de copii adoptabili.

Din pacate prejudecăţile şi chipul copilului cat mai perfect din imaginatia celor care doresc sa adopte face ca multi dintre copii adoptabili sa le fie vitregita sansa de a creste într-o familie organizata.

Aproape toti care doresc sa adopte un copil vreau ca acesta sa fie cat de mic,frumos,blond si clinic sanatos spune Aurora Lupas seful servicului adoptii din cadrul Directiei Generale de Protectie a Copilului a judetului Arad.

AUDIO: Prejudecăţile din calea adopţiei.

Potrivit specialistilor din experienţa evaluării familiilor adoptive şi a formării viitorilor parinti adoptatori, proiectarea imaginii copilului ideal, inexistent, de altfel, asupra copilului adoptabil, cu care familia intră în potrivire, este o tendinţă generală.

Aşa se explică numărul mare de respingeri a copiilor adoptabili, cât şi numărul încă mic de adopţii încheiate.

Societatea are un cuvant greu de spus in procedura adoptiilor de la considerentele economice pana la cele sociale si medicale.

Prejudecati depasite sau ADN-ul bate filmul


Liviu Vilagos din Arad a trecut peste aceste prejudecati.Spune ca a avut noroc sa infieze doi copii minunati.Un baiat si o fata.Acestia sunt in familia Vilagos de cand aveau cateva luni.

Mihai Soimosan este un alt tata adoptiv care spune ca prejudecatile trebuie depasite si daca totusi exista in mod sigur vor fi spulberate odata ce copilul adoptat iti infrumuseteaza zi de zi viata.

Trendul este crescator in adoptiile din Arad

Evolutia fenomenului adoptiei la nivelul judetului Arad este in trend crescator.

Astfel in ultmii 5 ani in perioada 2011-2015 numarul familiilor atestate pentru adoptie a inregistrat o crestere de 56% in 2015 fata de 2011( de la 23 la 36).Tot in aceasta perioada a crescut numarul copiilor adoptabili pentru care sa deschis procedura adoptiei interne ,a crescut cu 64,5%( de la 93 la 153).

In momentul de fata la nivelul judetului Arad sunt 86 de copii adoptabili. In anul 2015 au fost incredintati spre adoptie 29 de copii iar in acest an - 2016, 36 de familii, au obtinut atestatul in vederea adoptiei iar 22 de copii sunt incredintati catre familii in vederea adoptiei si 9 copii sunt potriviti pentru adoptii internationale.

Peste 70 de familii adoptatoare care au parcurs procedura de potrivire teoretica nu au dorit continuarea potrivirii practice de catre familiile atestate din diferite motive.

Copiii nu mai pot fi aleşi după etnie

În noua lege a adopţiei este specificat că o familie nu mai poate selecta etnia copilului.

Dupa mai multe refuzuri, părinţii adoptatori nu vor mai putea continua procedurile de potrivire decât după finalizarea unui program de consiliere.Aceasta prevedere vine in sprijinul copiilor greu adoptabili care au acum şansele cele mai mici de a fi adoptaţi.Copiii greu adoptabili sunt cei care au vârsta peste şapte ani, cei cu handicap sau cei care au un frate sau o soră în sistemul de îngrijire socială.

Evaluarea familiei este primordiala

Evaluarea familiei a fost reconsiderata in ultima perioada astfel incat specialistii in adoptie cauta parintii potriviti pentru nevoile copilului ce urmeaza sa fie adoptat.Programele de consiliere sunt menite să îi ajute pe viitorii părinţi să identifice probleme care au dus refuzuri şi să aibă o altă perspectivă asupra procesului de adopţie şi a copiilor din centrele de plasament.

Consilierea familiilor si depasirea prejudecatilor

Psihologul Eugen Sipos ,de la Directia de Protectie a Copilului a judetului Arad , apreciaza ca in majoritatea cazurilor familiile vin la consiliere marcati de experientele de viata traite pana la momentul pasului spre adoptie.

Aceste experiente de viata au un cuvant greu de spus in ceea ce priveste rezultatul demersului adoptiei.

Prejudecatile legate de etnie sunt cele mai usor de trecut urmate fiind de cele legate de varsta.Cele mai grele decizii se iau in privinta copiilor care au probleme de sanatate sau au un istoric negativ din partea parintilor.

Consilierii si asistentii sociali urmaresc prin demersurile lor sa constientizeze familiile care doresc sa adopte ca va urma o perioada in care viata va primi o alta turnura care poate sa schimbe cursul chiar si cu 180 de grade spune asistentul social Mirela Calacean.

Legea simplifica adoptia!

Simplificarea legii vizează, în principal, creşterea numărului de copii adoptabili, mai ales în cazul celor cu vârstă între 0 - 6 ani, scăderea duratei de şedere a copiilor în sistem şi scurtarea duratei de soluţionare a dosarelor de deschidere a procedurii adopţiei de către instanţe.

Noul act normativ faciliteaza parcurgerea etapelor, scurtarea tuturor etapelor procesului de adopţie: declararea adoptabilităţii, încredinţarea în vederea adopţiei şi încuviinţarea adopţiei.

Astfel, termenul de apel în instanţa judecătorească este redus de la 30 la 10 zile, iar primul termen de judecată are loc în 15 zile de la înregistrarea cererii. În plus, nu mai este necesară citarea părţilor pentru judecarea cererilor de încredinţare în vederea adopţiei, fiind reglementate şi situaţiile în care părinţii biologici refuză să se prezinte la două termene, atunci când sunt citaţi de către instanţa judecătorească.Neprezentarea acestora va fi considerată refuz abuziv de a consimţi la adopţie, iar copilul va fi declarat adoptabil.

Adopţia este stabilită şi în cazul în care părinţii sau rudele care au putut fi găsite declară că nu doresc să se ocupe de copil, însă, ulterior, refuză să semneze declaraţiile care ar permite declararea ca adoptabil a copilului.

De asemenea, atunci când părinţii şi rudele copilului de până la gradul al patrulea nu sunt găsite după o perioada de 6 luni de la instituirea măsurilor de protecţie specială, vor putea fi demarate procedurile de adopţie.

Termenul de 2 ani stabilit pentru valabilitatea statutului de copil adoptabil este eliminat. Obţinut în urma deciziei unei instanţe de judecată, statutul va fi valabil, de anul viitor, până la încuviinţarea adopţiei sau până ce copilul împlineşte vârstă de 14 ani.

În cazul adopţiilor internaţionale, copilul va fi declarat eligibil, conform noului act normativ, la numai un an de la deschiderea procedurii.

Concediu de acomodare de maximum 90 zile şi indemnizaţie lunara marita

Un ajutor deosebit este acordarea unui concediu de acomodare de maximum 90 zile şi a unei indemnizaţii lunare pe durata încredinţării în vederea adopţiei oricăruia dintre soţii familiei adoptatoare, dacă realizează venituri supuse impozitului pe venit.

Concediul se acordă pentru adopţia unui copil cu vârstă mai mare de 2 ani, iar valoarea indemnizaţiei va fi în cuantum de 6,8 ISR(circa 1700 de lei). Pentru efectuarea evaluărilor impuse de obţinerea atestatului şi pentru realizarea potrivirii practice, persoanele care doresc să adopte un copil vor avea dreptul la timp liber, cu păstrarea drepturilor salariale, în limita a 40 de ore/an. Potrivirea se va face în mod obligatoriu la nivel local, de către fiecare direcţie generală de asistenţă socială şi protecţia copilului.

Când devine adoptabil un copil

Conform noii legi, un copil este declarat adoptabil dacă la împlinirea unui an de la instituirea măsurii de protecţie specială părinţii biologici sau rudele de până la gradul al IV-lea nu pot fi găsite sau refuză reintegrarea sau integrarea acestuia în familie.

O altă situaţie în care un copil devine adoptabil este atunci când părinţii sau rudele de până la gradul al IV-lea declară în scris că nu doresc să se ocupe de creşterea şi îngrijirea acestuia şi nu-şi retrag această declaraţie în termen de 60 de zile.

În cazul în care copilul este înregistrat ca având părinţi necunoscuţi, adopţia se va stabili în maximum 30 de zile de la eliberarea certificatului de naştere.

Dacă părintele biologic al copilului este minor şi a împlinit 14 ani, acesta îşi poate exprima acordul scris la adopţia copilului, asistat de ocrotitorul legal. În cazul în care părinţii fireşti nu au împlinit 14 ani, copilul nu poate fi dat spre adopţie.

Doi ani de valabilitate a certificatului adoptator


Prin noua lege a adopţiilor autorităţile îşi propun să scadă la jumătate timpul mediu necesar perfectării procedurilor, de la un an şi jumătate cât este în prezent, la mai puţin de 12 luni.Pana in momentul de fata Romania sa confruntat cu două probleme majore in procesul de adoptie .Dificultatea cu care este declarat un copil ,,adoptabil” şi numărul mic al familiilor care doresc să adopte un copil.

Prin noua lege, perioada de valabilitate a certificatului de părinte adoptator a fost extinsă de la un an la doi, pentru a nu mai exista riscul ca acesta să expire înainte de încheierea procedurilor de adopţie. În plus, un copil odată declarat ,,adoptabil” va avea această calitate până la împlinirea vârstei de 14 ani.

Până in prezent procedura de adopţie în Romania era o sarcină cu dificultati pentru ambii parteneri. Noua lege a adopţiei (233/2011), intrată în vigoare, vine să faciliteze drumul viitorilor părinţi către copilul mult aşteptat.

Beius - Cel mai mic preț al gigacaloriei din țară
Obiectiv, România 12 Ianuarie 2022, 13:29

Beius - Cel mai mic preț al gigacaloriei din țară

Cele 23-25 de grade C din apartamente nu se simt deloc la factura, pentru ca sursa caldurii este una naturala.In anul 2001...

Beius - Cel mai mic preț al gigacaloriei din țară
Domnu’ Viorel, din Dumbrava, Bihor
Obiectiv, România 20 Octombrie 2021, 16:44

Domnu’ Viorel, din Dumbrava, Bihor

Peste 2500 de oameni, nedoriți nici de către societate și instituțiile ei de protecție, nici de către familie sau...

Domnu’ Viorel, din Dumbrava, Bihor
Strămutații de la Ocnele Mari: Blocați și de natură, și de autorității
Obiectiv, România 27 Septembrie 2021, 18:26

Strămutații de la Ocnele Mari: Blocați și de natură, și de autorității

Familiile de la Ocnele Mari, județul Vâlcea, trăiesc în incertitudine, de mai bine de 10 ani de la alunecările de teren care...

Strămutații de la Ocnele Mari: Blocați și de natură, și de autorității
Epopeea Porții turcești din Galați
Obiectiv, România 17 Septembrie 2021, 14:50

Epopeea Porții turcești din Galați

Mini-ancheta de astăzi aduce în atenție “Poarta turcească” – un monument istoric din Galați, care zace ne-restaurat pe un...

Epopeea Porții turcești din Galați
 De 1 Decembrie, cu Sava Negrean Brudașcu
Obiectiv, România 01 Decembrie 2020, 13:54

De 1 Decembrie, cu Sava Negrean Brudașcu

SAVA NEGREAN BRUDAȘCU- "La mulți ani, România mea! Să fim uniți la greu și multă sănătate, dragi români!"

De 1 Decembrie, cu Sava Negrean Brudașcu
De 1 Decembrie, cu Sava Negrean Brudașcu
Obiectiv, România 01 Decembrie 2020, 11:20

De 1 Decembrie, cu Sava Negrean Brudașcu

SAVA NEGREAN BRUDAȘCU- "La mulți ani, România mea! Să fim uniți la greu și multă sănătate, dragi români!"

De 1 Decembrie, cu Sava Negrean Brudașcu
Obiectiv, România 02 Decembrie 2019, 10:14

Brexit pe şantier: Reportaj cu românii aflaţi la muncă în Marea Britanie

În Londra aproape că nu există șantier pe care să nu întâlnești muncitori români. Nu există o statistică oficială, dar se...

Brexit pe şantier: Reportaj cu românii aflaţi la muncă în Marea Britanie
Expoziția în memoria eroului Mădălin Stoica a ajuns la Buzău
Obiectiv, România 12 Noiembrie 2019, 20:19

Expoziția în memoria eroului Mădălin Stoica a ajuns la Buzău

Vernisajul a avut loc chiar de Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații, la biserica ridicată de veterani în curtea Diviziei...

Expoziția în memoria eroului Mădălin Stoica a ajuns la Buzău