Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI Miercuri, 13 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria

3 Mai 2019
Vizualizari: 383
Comentează add

Suveranul Pontif face o călătorie apostolică în Bulgaria în perioada 5-7 mai, unde va vizita oraşele Sofia şi Rakovski

Pregătiri pentru vizita Papei Francisc în Bulgaria

petio-petkov-corespondent-rra-in-bulgaria

  Papa Francisc. Arhivă Foto: Elena Postelnicu

Logo-ul călătoriei apostolice conţine cuvintele în latină şi în bulgară "Pacem in terris" ("Pace pe pământ"), care fac refererire la enciclica omonimă a Sfântului Ioan al XXIII-lea, Papă, primul vizitator şi delegat apostolic în Bulgaria, vizită care va continua pe data de 7 mai în Macedonia de Nord, este a patra călătorie apostolică internaţională anunţată oficial pentru acest an.

În Bulgaria, creştinii ortodocşi sunt şase milioane, musulmanii 780 de mii, iar catolicii peste 80 de mii.

Exarhul apostolic şi preşedinte al Conferinţei Episcopale a Bisericii Catolice în Bulgaria, Christo Proykov, a declarat că Papa Francisc va saluta şi va blagoslovi credincioşii, adresând mesaje de pace şi bunăstare. El se va întâlni în prima zi a vizitei cu primul ministru, Boiko Borisov, cu preşedintele Rumen Radev şi cu Patriarhul Neofit al Bisericii Ortodoxe Bulgare. Va adresa, împreună cu credincioşii în Piaţa Catedralei "Sfântul Alexandru Nevski", rugăciunea "Regina Coeli". Ceremonia va fi transmisă în întreaga lume.

În ultima zi a vizitei la Sofia, va avea loc o reuniune interreligioasă.

În 2002, Bulgaria a fost vizitată de Papa Ioan Paul al II-lea, care a declarat atunci că Bulgaria nu a fost implicată în atentatul împotriva sa. În acest an, ţara a fost invitată să adere la NATO şi să înceapă tratativele de aderare la Uniunea Europeană. Ex-ministrul de externe, Solomon Passy, a declarat că guvernul bulgar trebuie să depună eforturi diplomatice ca ţara să aibă un cardinal catolic.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a anunţat că vizita este organizată numai de autorităţile de stat. Patriarhul şi membrii Sfântului Sinod îl vor primi pe Papă pe data de 5 mai. Va putea avea loc şi vizita la hramul patriarhal "Sfântul Alexandr Nevski", dar este inacceptabil un serviciu religios comun. Nu este acceptabilă eventuala participare de reprezentaţi ai Bisericii Ortodoxe la celelalte acţiuni în cadrul vizitei. 


Etichete Papa FranciscBulgariacalatorie apostolicaBoiko BorisovRumen RadevSolomon Passy

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live