Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI ... CU SOARE Duminică, 07 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Lavinia Vasiliu

28 Aprilie 2016
Vizualizari: 2457
Comentează add

Pregătirile pentru masa de Paşte încep în Joia Mare şi ţin 3 zile.

Pregătiri în Joia Mare # Clementina Tudor Pregătiri în Joia Mare # Clementina Tudor  - Conține audio

lavinia-vasiliu

 

Astăzi încep, oficial, pregătirile pentru masa de Paşte. În Joia Mare, femeile satelor ialomiţene înroşesc ouăle şi fac pasca pentru masa de Paşte.

Tradiţional, ouăle roşii se decorează cu modelul frunzelor de leuştean şi pătrunjel, iar pasca, garnisită cu brânză, se coace în cuptor.

Pasca se face dulce sau sărată, în funcţie de aluat. Femeile tinere preferă coca de cozonac, a aflat corespondentul nostru în Ialomiţa, Clementina Tudor.

Bătrânele satului spun că pasca se face cu aluat de pâine. Cu drojdie, frămânţi aluatul cu puţină apă minerală sau cu lapte. Laşi la crescut şi întinzi foaia pe tavă, pui un strat de brânză, apoi iar o foaie de cocă. Şi sare să pui, că fără sare nu e bună. O pui în tavă rotundă şi se face aşa frumoasă!

Din bucatele gătite azi, femeile dau de pomană sâmbătă, când merg la tămâiatul mormintelor.

Ritualul se păstrează cu sfinţenie în familiile în care mai trăiesc bătrâni şi este foarte apreciat de tinerii de azi, dornici de a afla şi practica obiceiurile de altă dată.

 


Etichete Joia Maremasa de Paşteouă înroşitepascatradiţii de Paşte

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live