Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: EUROATLANTICA Joi, 21 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Mănuţă

6 Iunie 2013
Vizualizari: 2083
Comentează add

15 judeţe din estul ţării sunt sub avertizare cod galben de ploi până vineri seară. Şi hidrologii au emis cod galben pentru râurile mici din est.

Prefecturile, avertizate să ia măsuri împotriva inundaţiilor

daniela-manuta

Foto: Arhivă

Prefecturile sunt avertizate să ia măsurile necesare pentru prevenirea inundaţiilor care ar putea să apară în 15 judeţe din estul ţării, avertizate de meteorologi cu cod galben de ploi torenţiale, grindină şi intensificări de vânt până vineri, la ora 22:00.

Şi hidrologii au emis cod galben pentru râurile mici din est.

Debitul Dunării este în creştere la intrarea în ţară şi ar putea depăşi cotele de apărare săptămâna viitoare.

La ministerul de interne a avut loc o şedinţă pentru constituirea comandamentelor judeţene pentru situaţii de urgenţă.

Ministrul afacerilor interne, Radu Stroe, a cerut prefecţilor să monitorizeze situaţia din judeţele Suceava, Botoşani, Hunedoara, Neamţ, Iaşi, Braşov, Covasna,Bacău, Vaslui, Prahova, Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila şi Tulcea care se află de la această oră sub incidenţa codului galben de ploi.

Foto: Cod galben de furtună. Sursa: ANM.

Pentru Dunăre "nu este un pericol major"

În ceea ce priveşte viitura pe Dunăre, în amonte de intrarea în România, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu, a precizat că sunt şanse mici ca debitele  unor râuri interne să se unească cu viitura fluviului.

"Ploile de la sfârşitul lui mai şi din această jumătate a lunii iunie sunt benefice pentru culturile de grâu, rapiţă, pentru că altfel intram în secetă şi era mai greu. Pe Dunăre - m-am uitat pe materialele hidrologilor, ei estimează  că va intra în ţară viitura cu un /maxim/ de 10.500, maxim 11.000.

"Probalitatea să se cupleze debite de râuri interioare cu acea viitură este destul de mică, aşa că până în momentul de faţă pe informaţiile pe care le avem nu poate fi un pericol major pentru Dunăre", spune Ion Sandu.

Hidrologii au emis şi ei o antenţionare cod galben de viituri, creşteri de debite şi niveluri pe mai multe râuri din 11 judeţe.

Avertizarea va intra în vigoare la ora 20:00 şi este valabilă până sâmbătă, la ora 10:00.

Sunt vizate râurile mici din bazinele hidrografice Suceava, Moldova, Bistriţa, Trotuş, Galaţi,Suşiţa, Putna, Râmnicu Sărat, Bârlad, Jijia şi pe afluenţii Prutului inferior din judeţele Vaslui şi Galaţi.


Etichete inundaţiiprefecturicod galbenploaieIon Sandu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live