Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Duminică, 07 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Andrei Şerban

27 Ianuarie 2021
Vizualizari: 154
Comentează add

În şedinţa de guvern s-a decis ca prefecţii să nu mai fie înalţi funcţionari publici, ci să devină deminitari.

Prefecții nu vor mai fi funcționari publici

andrei-serban

    Cseke Attila. Foto: Agerpres.

Pensiile de anul acesta vor fi mai mari decât anul trecut, iar cheltuielile cu pensiile vor creşte cu aproape 8 miliarde de lei - a declarat, astăzi, premierul Florin Cîţu, după şedinţa de guvern.
 
El a reiterat că proiectul de buget de stat va fi construit pentru anul acesta cu un deficit de 7% şi va trebui să susţină relansarea economiei.
 
În şedinţa de astăzi a Executivului s-a descis ca prefecţii să nu mai fie înalţi funcţionari publici, ci să devină deminitari.
 
Reporter: Andrei Şerban - Acest act normativ a fost elaborat de ministrul administraţiei, Cseke Attila, care a argumentat că legea fundamentală spune că funcţia de prefect reprezintă la nivel local Guvernul, iar Executivul este întotdeauna politic - a arătat Cseke Attila - care a adăugat că noua ordonanţă de urgenţă clarifică numirea politică a prefecţilor şi subprefecţilor care, în prezent, este o stare de fapt.
 
Cseke Attila: Reglementăm în drept ceea ce avem de fapt. În realitate, avem de foarte mulţi ani, indiferent de guvernare, în funcţiile de prefect şi în funcţiile de subprefect oameni politici şi terminăm cu această ipocrizie. Este de notorietate că oameni politici, prin diverse concursuri organizate, ajung în categoria funcţionarilor publici, pentru a exercita în mod temporar apoi această funcţie de prefect sau de subprefect.
 
Reporter: Aşadar, ordonanţa de urgenţă stabileşte că funcţia de prefect şi cea de subprefect sunt de demnitate publică şi prezintă criteriile de ocupare a acestor posturi: în principal, candidaţii trebuie să aibă studii universitare şi să fi absolvit programe de formare specializată, organizate de Institutul Naţional de Administraţie.
 
Dacă nu au absolvit astfel de programe, prefecţii şi subprefecţii au la dispoziţie un an de zile pentru a face astfel de cursuri.
 
(PH)
 

Etichete sedinta de guvernprefectipensii(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live