Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Precizări privind acordul politic ce garantează neutralitatea rețelei

Comisarul european Gunther Oettinger a respins unele critici potrivit cărora furnizorii de servicii de telecomunicații ar putea ocoli principiul neutralității rețelei.

Articol de Victor Gheorghe, 13 August 2015, 09:40

Comisarul European pentru economie și societate digitală Günther Oettinger a făcut noi precizări referitoare la acordul politic ce garantează neutralitatea rețelei și un internet deschis.

Într-un articol de opinie publicat pe blogul său, comisarul Oettinger a respins unele critici potrivit cărora furnizorii de servicii de telecomunicații ar putea ocoli principiul neutralității rețelei.

El a precizat că prevederile acordului protejează dreptul tuturor europenilor la accesarea de conținuturi online la libera lor alegere și stabilesc prin lege principiul nediscriminatoriu al traficului de date cu drepturi egale.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Ca regulă de bază, furnizorii de servicii de internet nu sunt cei care decid cine poate accesa un anumit fel de pagini și nu au voie să acorde tratamente preferențiale contra cost, deoarece blocarea sau limitarea vitezei de transfer a anumitor date nu este admisă.

Există și excepții de la această regulă: obligația furnizorilor de a bloca unele siteuri la ordinul instanțelor judecătorești sau al poliției, pentru blocarea virușilor sau atacurilor cibernetice.

De asemenea, pentru a nu suprasolicita rețeaua, furnizorii pot prelua doar temporar în oferta lor servicii speciale, ca de pildă televiziune prin internet, tele-chirurgie și așa-numitele ”servicii pentru obiecte", de exemplu pentru autovehicule.

Preluarea acestor servicii speciale este posibilă doar în cazul în care capacitatea rețelei este suficientă iar acest lucru nu se traduce în conexiuni de internet mai lente sau mai instabile, pe cheltuiala companiilor și a consumatorilor.

Un capitol special al acordului se referă la transparența măsurilor luate de companiile furnizoare de internet.

Astfel, comitetul reglementatorilor europeni în domeniul telecomunicațiilor a fost însărcinat să elaboreze linii directoare și ghiduri corespunzătoare în privința serviciilor speciale.

Conform noilor reguli, furnizorii vor trebui să-i informeze pe clienți cu privire la viteza minimă disponibilă în condiții normale și la viteza maximă posibilă a transferului de date, precum și privitor la impactul măsurilor de control al traficului de date sau al serviciilor speciale asupra vitezei de transfer și a protecției datelor cu caracter personal.

Clienții își pot rezilia mai ușor contractele dacă nu sunt livrate vitezele promise. Internetul deschis este o imensă sursă de inovare.

”Pe viitor, oricine – de la marile companii până la micile firme nou înființate și cetățeanul de rând – poate dezvolta conținuturi și servicii noi și le poate furniza și utiliza în rețea, fără ca transferul să fie blocat sau încetinit” – mai scrie comisarul Oettinger în articolul său.