Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: BURSA DE UMOR Sâmbătă, 30 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Bogdan Isopescu

6 Iunie 2013
Vizualizari: 1707
Comentează add

Parlamentarii au preferat textul clar de căsătorie între un bărbat şi o femeie, conform solicitării Bisericii, dar şi a unei părţi importante a populaţiei.

Preambul privind rolul Bisericii, în Constituţia revizuită

bogdan-isopescu

Parlamentul României. Foto: arhivă.

Constituţia revizuită va avea un preambul referitor la rolul Bisericii Ortodoxe şi identitatea poporului român, a decis Comisia parlamentară pentru revizuirea Constituţiei.

De asemenea, profanarea drapelului naţional va fi interzisă de lege.  

Parlamentarii Comisiei au hotărât ca textul constituţional să spună foarte clar cine va suporta consecinţele unor decizii luate de magistraţi cu rea credinţă sau gravă neglijenţă.

Statul va despăgubi persoana vătămată, dar, ulterior, statul are obligaţia de a-şi recupera pierderea chiar de la magistrat şi asta pentru că fondurile statului vin de la cetăţeni, iar aceştia nu trebuie să suporte astfel de consecinţe.  

"Şi prin Constituţie şi prin reglementările subsecvente, trebuie să responsabilizăm toţi cetăţenii, indiferent de activitate, deci inclusiv pe magistraţi, procurori şi judecători", a spus deputatul UDMR, Márton Árpád.

Articolul referitor la căsătoria între soţi, reviziut

Comisia a revizuit şi articolul referitor la căsătoria între soţi.

Parlamentarii au preferat textul clar de căsătorie între un bărbat şi o femeie, conform solicitării Bisericii, dar şi a unei părţi importante a populaţiei.

Parlamentarii spun că nu este vorba de homofobie, pentru că marţi au adoptat un amendament care condamna inclusiv discriminarea pe bază de orientare sexuală. 

"Extind un pic lista ţărilor care au deja în Constituţie această prevedere cu Bulgaria, Polonia, Lituania, Serbia, Muntenegru, Ucraina, Moldova. Nu mai spun ca să nu vă plictisesc. Mulţumesc", a afirmat deputatul PSD, Gheorghe Enacu. 

Au fost respinse, însă, propunerile în privinţa vârstei legale la care poţi vota sau la care poţi candida.

Pe de altă parte, parlamentarii au amânat discuţia pe câteva subiecte pentru definitivarea unor texte, printre acestea, cele referitoare la Avocatul Mediului, drepturile animalelor sau cele referitoare la transparenţa deciziilor luate de instituţiile statului.

Deşi amânat pentru finalul revizuirii, parlamentarii cădeau de acord că noua Constituţie ar trebui să aibă şi un preambul - un text în care vor putea fi introduse referiri istorice, valori şi subiecte precum Biserica sau monarhia.


Etichete ConstituţiecăsătorieBisericăidentitate

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live