Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIO NOCTURNA (continuare) Duminică, 25 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian, corespondent RRA în Spania

18 Martie 2014
Vizualizari: 1389
Comentează add

Ministerul de Externe al Spaniei explică argumentele juridice pe care se bazează Spania în poziţia faţă de referendumul din Crimeea.

Poziţia Spaniei faţă de referendumul din Crimeea

annamaria-damian-corespondent-rra-in-spania

Ministrul apărării spaniole, Pedro Morenés. Foto:defensa.gob.es.

La fel ca ceilalţi membri ai Uniunii Europene, Spania nu a recunoscut legitimitatea referendumului din Crimeea, cu atât mai mult cu cât ţara se confruntă cu o problemă oarecum asemănătoare, regiunea Catalonia făcând demersuri pentru autodeterminare, inclusiv printr-un eventual referendum privind separarea de Spania.

Luni, ministrul apărării, Pedro Morenés, a declarat într-un interviu acordat postului acordat postului Cadena Ser că situaţia din Crimeea nu poate fi acceptată de naţiunile care respectă statul de drept şi a precizat că măsurile pentru situaţia din zonă trebuie să se limiteze la sancţiuni.

"Acest referendum, deşi s-a realizat şi are rezultatele pe care le cunoaştem, continuă să fie considerat ilegal, pentru că este împotriva legislaţiei internaţionale şi a celei din Ucraina. Comunitatea internaţională trebuie să se dezvolte în limitele civilizaţiei, care s-a obţinut cu un efort imens. Occidentul, cel care avertizează că aceste proceduri sunt absolut inacceptabile, împreună cu întreaga comunitate internaţională, trebuie să acţioneze cu măsurile pe care le are la dispoziţie. Acestea trebuie să fie proporţionale şi echilibrate, cu scopul ca legalitatea să domine din nou în Ucraina", a spus ministrul apărării, Pedro Morenés.

Într-un comunicat extins, transmis luni seară, Ministerul de Externe al Spaniei explică argumentele juridice pe care se bazează Spania în poziţia faţă de referendumul din Crimeea.

Acestea sunt împărţite în mai multe capitole: unitatea Ucrainei, apoi altul privind memorandumul din 1994 de la Budapesta privind dezarmarea nucleară în schimbul integrităţii teritoriale, acordul de cooperare şi bună vecinătate cu Rusia din 1997 şi, nu în ultimul rând, principiile generale ale dreptului internaţional.

Declaraţie unilaterală de independenţă

Pentru că în acest zile Catalonia desfăşoară o campanie intensă proreferendum, ministrul Morenés apreciază că declaraţiile ilegale atentează la democraţie şi la justiţie.

Atent la situaţia din Crimeea, guvernul de la Madrid încearcă să contracareze ofensiva mediatică din Barcelona, unde Artur Mas, liderul guvernului regional, a comparat recent acţiunile de autodeterminare faţă de Spania cu lupta dintre David şi Goliat.

Catalanii îl vor învinge pe Goliat cu hotărâre şi inteligenţă - a spus Artur Mas, care a ţinut să facă diferenţa între situaţia din Crimeea şi cea din Catalonia. Diferenţa - a spus el - într-un discurs este că acolo, în Crimeea, nu este o situaţie pacifică, ci rezultatul unei constrângeri.

Deşi se distanţează de Crimeea, Artur Mas nu exclude, totuşi, o declaraţie unilaterală de independenţă.

"Declaraţia unilaterală de independenţă nu este cadrul ideal, nici cel mai bun, nici cel pe care-l dorim, dar nu putem să excludem sută la sută această posibilitate, pentru că ar însemna să pierdem forţă", a spus liderul guvernului regional.

Convins că regiunea pe care o conduce traversează momente istorice, Artus Mas a cerut şi partidelor care se opun referendumului, aprobat de parlamentul catalan şi anunţat pentru luna noiembrie, să fie conştiente de importanţa conjuncturii actuale şi să lupte pentru autoguvernare în favoarea catalanilor.

În repetate rânduri, Artus Mas s-a mai plâns şi că dialogul cu Madridul nu este posibil şi că un pas înapoi în procesul spre obţinerea independenţei ar fi o eroare.


Etichete SpaniaCrimeeaCatalonia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live