Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: IN ZORI Joi, 11 August

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Luminiţa Voinea

15 Noiembrie 2020
Vizualizari: 2074
Comentează add

Povestea etnicilor români din dreapta Tisei în imagini și secvențe sonore la Radio România Actualități, în rubrica Aproape de România.

Povestea etnicilor români din Transcarpatia Povestea etnicilor români din Transcarpatia - Conține video

luminita-voinea

Ion Botos a reunit mii de obiecte in Muzeul de Istorie si Etnografie al Romanilor din Transcarpatia, amenajat in propria gospodarie, în localitatea Apsa de Jos din Maramuresul Istoric (Ucraina). Foto: Adrian Macrhiș

În regiunea Transcarpatia din Ucraina, trăiesc aproximativ 35.000 de etnici români.

Drepturile lor la învăţământul în limba maternă vor fi restrânse de noua lege a educaţiei, care va intra in vigoare din 2023.

Mulți părinți doresc pentru copiii lor o educație în limba română și continuarea studiilor în România sau la Ujgorod, la Univesitatea Națională.

Care este ACUM situația privind învățământul în limba română în Ucraina?

"Românii de pretutindeni - Aproape de România", proiect special realizat de Radio România Actualități și Secretariatul General al Guvernului - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, a avut în centrul atenției  situația  privind învățământul în limba română în Transcarpatia, Ucraina.

În localitatea Slatina (din Ucraina - n.r.) funcţionează Centrul de informare al României, care are rolul de a păstra identitatea românească prin limbă şi tradiţii şi de a promova cultura şi civilizaţia românească, spune coordonatorul centrului, Mariana Dan, în interviul realizat de colegul nostru Adrian Marchiş.

Reporter (Adrian Marchiș): Am ajuns la Centrul de informare şi documentare al României din Slatina, nu înainte de a face o vizită la Consulatul României din localitate.

Florin Graţian Pârvu, consul, mi-a mărturisit că în această perioadă misiunea diplomatică asigură asistenţă consulară în situaţii de urgenţă în care sunt implicaţi cetăţeni români.

De asemenea, Consulatul asigură activitatea de acordare a vizei de lungă şedere pentru cetăţenii străini. Însă aici, la Centrul de informare al României din Slatina, avem interlocutor pe Mariana Dan, coordonator.

Mariana Dan: Centrul găzduieşte evenimente culturale, organizează activităţi destinate promovării limbii, culturii şi civilizaţiei româneşti, elaborarea şi dezvoltarea unor proiecte în domeniul lingvistic.

Reporter: De fapt, cui se adresează acest Centru de informare şi promovare a României?

Mariana Dan: Se adresează comunităţii româneşti din cele şapte sate din Transcarpatia, unde locuiesc circa 35.000 de etnici români.

Reporter: Sunteţi vizitaţi şi de elevii din şcolile româneşti din Transcarpatia?

Mariana Dan: Sigur că da, şi nu numai din şcolile româneşti. Anul trecut s-a derulat un proiect, "Şcoală de vară" - predarea limbii române pentru elevii din şcolile ucrainene, din Slatina, ca să înveţe limba, graiul, să putem colabora, să poată să vorbească cu ceilalţi locuitori. Să atragem mai mult elevii să îşi păstreze limba, tradiţiile şi cultura noastră românească de aici, pentru că vremea de acum, cu legile noastre, cam greu, copiii cam uită tradiţiile şi trebuie să le păstrăm pentru ei. E un scop pentru noi să nu le lăsăm, să le ducem mai departe.

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni şi-a fixat ca prioritate educaţia în limba română în afara graniţelor, iar Ucraina este un caz special, pentru că drepturile etnicilor români la învăţământul în limba maternă vor fi restrânse de noua lege a educaţiei.

Anul acesta, Departamentul a acordat 5.500 de burse pentru elevii etnici români care studiază în şcolile cu predare în limba română în Ucraina. Programul de burse urmează să fie extins de la anul şi pentru elevii etnicilor români din alte comunităţi istorice, precum Serbia sau Bulgaria.

Audio : Românii de pretutindeni - Aproape de România. Realizator: Amalia Bojescu. Reporter: Adrian Marchiș


Etichete Exclusiv RadioTranscarpatiaetnici românilimba românătradițiiobiceiurișcolilicee cu predare în limba română

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live