Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: NOAPTE BUNĂ COPII! Marţi, 09 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobriţoiu

16 Iunie 2015
Vizualizari: 2820
Comentează add

Ţinuta roşiorilor, preferată de Regina Maria, a fost purtată astăzi la Sala Radio la ceremonia prilejuită de împlinirea a 75 de ani de Radiofonie militară.

Povestea din spatele protocolului militar

radu-dobritoiu

Ținuta de gală roșie. Foto: Alexandru Dolea.

Ceremonia prilejuită astăzi de împlinirea a 75 de ani de Radiofonie militară a fost o reuşită a Societăţii Române de Radiodifuziune dar mai ales a Comandamentului Logistic Întrunit aflat sub comanda generalului-locotenent Cătălin Zisu.

Totul încununat de onorul militarilor din Regimentul 30 Gardă şi Protocol Mihai Viteazul, muzicile militare, desăvârşita organizare pentru a servi celebra fasole la cazan ostăşească pregătită şi apoi distribuită de personalul militar.

Cei 75 de ani de radiofonie militară merită nu doar respectul tuturor românilor dar şi reprezentare specială din punctul de vedere al protocolului.

Şi toate acestea s-au întâmplat la Sala de Concerte a Radiodifuziunii Române.

Două bucătării de campanie, strategic aşezate, totul desăvârşit aranjat, muzici militare. Şi, mai ales, celebrii militari din Regimentul 30 care, pentru prima dată în acest sezon (de vară), au purtat ţinuta roşie de protocol.

Foto: Ținuta de gală roșie. Sursa: Petruț Hîrțescu.

Introdusă anul trecut pentru a uşura pe timp căluduros viaţa acestor străjeri de elită, ce au o misiune comparabili din toate punctele de vedere cu Garda Elveţiană de la Vatican.

Sunt însă unele aspecte la care mulţi dintre noi nu se gândesc.

Aceşti militari stau ore întregi în aceeaşi poziţie fără a mima vreun gest, fără a avea posibilitatea de a părăsi postul şi a pleca - de exemplu - la toaletă.

Cunosc chiar o poveste cu un astfel de militar care cu toate problemele legate de stomac nu şi-a parărăsit postul şi a păstrat o "încărcătură suplimentară" până la încheiere rondului.

Premiat, la sfârşit, pentru determinarea sa, de comandant.

Un altul a fost înţepat de mai multe ori cu un ac de un copil mai năbădăios, în timp ce militarul se afla în post de gardă de protocol.

Foto: Ora Armatei, 75 de ani! Sursa: Alexandru Dolea.

Astăzi, aceşti cerberi în ţinute roşii au stat fără să se clintească privind cum zeci, sute de persoane serveau cu poftă din celebra fasole ostăşească la cazan.

O minune gastronomică pe care doar de la Armată o poţi mânca, cu varză tăiată mărunt, cu costiţă afumată, cu aromă de cazan de campanie.

Cu comentarii pe care aceşti minunaţi militari le auzeau permanent de la toţi cei care degustau, se înfruptau, se bucurau de fasolea pregătită la cazan.

Peste toate, protocolul de astăzi de la Sala Radio a fost unul de excepţie.

Pornind de la muzicile militare, continuând cu bucătarii militari, cu implicarea serviciului specializat de comunicare şi marketing al Radioului Public.

Dar cred ca farmecul şi pricipala legătură istorică, patina de tradiţie militară, au fost reprezentate de aceşti ostaşi îmbrăcaţi în ţinută de gală roşie.

O ţinută nouă, purtată cu demnitate şi respect, o uniformă de protocol ce reprezintă un arc peste timp.

Ţinuta roşiorilor, preferată de Regina Maria, a fost purtată astăzi la Sala Radio.


Etichete Povestea din spatele protocolului militarceremonie75 de ani de Radiofonie militarăSRRComandamentul Logistic ÎntrunitCatalin ZisuRegimentul 30 Garda si protocol Mihai Viteazultinuta rosie de protocoltinuta de gala

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live