Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (continuare) Miercuri, 10 August

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

George Popescu

28 Martie 2022
Vizualizari: 520
Comentează add

Invitat: dl. Ionuţ Iamandi, jurnalist şi publicist

„Povestea comentată a unui refugiat basarabean” „Povestea comentată a unui refugiat basarabean” - Conține audio

george-popescu

Români refugiaţi din basarabia. Anul 1940. Credit: muzeulvirtual.ro

Din cei trei sute cincizeci de mii de români basarabeni refugiaţi în ceea ce mai rămăsese România după raptul teritorial din vara anului 1940, laolaltă şi cu cei sosiţi după a doua evacuare, optzeci de mii până la o sută de mii au fost repatriaţi în URSS după septembrie 1944. Repatriaţi era un termen folosit insistent de autorităţile militare sovietice de ocupaţie.

Fiecare român basarabean refugiat a avut povestea sa. La fel de dramatică, cu multă tristeţe şi multe interogaţii. De ce un astfel de destin? Unii despărţiţi de rude şi prieteni, alţii situaţi la distanţe apreciabile, unii de alţii.

În ediţia curentă am încercat să oferim un tablou al refugiatului român din Basarabia mai puţin cunoscut. Liber în gândire, liber în conversaţie, deloc sofisticat, cu mult bun simţ. Nu a putut să ne vorbească, dar a făcut-o nepotul său într-o carte apărută la Editura Vremea, anul acesta, în o sută patruzeci și opt de pagini, dintre care cel puţin jumătate sunt reproduceri ale denunţurilor şi rapoartelor din arhiva fostei Securităţi.

Titlul volumului este sugestiv, explicativ îndeajuns: „De comunişti am fugit, peste comunişti am dat”.

Dosarul de urmărire al lui Teodor Caravasile – o onomastică a cărei filiaţii ne trimite la aromânii bravi şi sârguincioşi pe care i-am avut – conţine cincizeci și una de pagini. Poate puţin sau poate suficient să ne dăm seama de-o parte, de percepţia ţăranului român în faţa „timpurilor noi”, pus faţă-n faţă cu ideologia şi metodele noului regim de după 6 martie 1945, iar pe de altă parte cu statutul refugiatului basarabean, dezrădăcinat prin forţa împrejurărilor de locul său de baştină.

În filele olografe ale diverşilor denunţători veţi regăsi şi vorba grea, moralizatoare din epocă conform limbajului dictat de maşina propagandistică, dar şi vorbe rezervate prin conţinut şi intenţia de a nu-i face rău unui conaţional. În fond, chiar dacă Basarabia nu mai aparţinea statului român, refugiaţii de-acolo erau români, simţeau româneşte şi mai ales vorbeau o limbă comună, pe deasupra majoritatea era constituită tot din ţărani.

Teodor Caravasile a avut şi o brumă de noroc. Chiar dacă a fost reţinut la Miliţie şi Securitate – două instituţii ale complexului represiv – nu a ajuns nici la beci, victimă a torturilor practicate în anii '50, nici în sala de judecată sau şi mai rău, într-o închisoare politică. Autorităţile au considerat că nu era îndeajuns de periculos pentru regim, pentru contaminare cu propagandă a adversarului, chiar dacă tocmai cuvintele şi protestul latent al lui Teodor Caravasile au îndreptat atenţia „organelor” asupra sa.

Două vorbe spuse la crâşma satului, concluzii despre inutilitatea alegerilor într-o ţară cu conducere monopartinică, criticarea liderului URSS, I.V. Stalin sau pur şi simplu exprimarea liberă au fost circumstanţele care l-au aşezat în postura de persoană suspectă.

E drept că alţii mai puţin norocoşi au „încasat” şi şapte ani de temniţă grea pentru un banc cu Stalin sau pentru o sudalmă la adresa conducătorilor autohtoni ori a celor care-i patronau în „obsedantul deceniu”.

În volumul menţionat mai puteţi găsi şi marginaliile autorului - pe care la fel de bine le putem numi părţi componente ale unei anamneze sociale şi politice prin prisma documentelor, ca şi cum autorul ar fi vocea bunicului său pentru propagarea interogaţiilor şi opiniilor unui refugiat român din Basarabia.

Este evident că ascultătorii ca şi cititorii vor găsi cu mult mai multe accente şi forme ce pot scăpa unei prime lecturi.

AUDIO: emisiunea „Istorica”, ediţia din 28 martie 2022 (integral) 

Regia de montaj: Nicu Tănase şi Florina Neda

Regia de emisie: Costin Iorgulescu şi Victor Mihăescu

Emisiunea „Istorica” se difuzează şi în reluare pe frecvenţele postului Radio România Actualităţi, marţi dimineaţa, între orele 02.35 – 03.00. 

Fişierul audio poate fi descărcat cu titlu personal şi gratuit din secţiunea PODCAST, adresa fiind: https://podcast.srr.ro/RRA/istorica/-s_1-sh_321 

Ne puteţi scrie la: istorica@radioromania.ro şi ne puteţi asculta în direct şi în reluare de la: www.romania-actualitati.ro


Etichete BasarabiarefugiatURSSrapt1940,1944Teodor CaravasileBugeacRSSMoldoveneascăRSS UcraineanăStalincomunismSecuritatedosarurmăriredelatoridenunţfilecriticăreţineredezrădăcinarelimbăexpatrierelagăreSiberiapuşcărie politică

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live