Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Povestea albumului “Night and Day”, lansat în pandemie

"Serviciul de noapte" cu Maria Țoghină i-a avut ca invitați pe doi dintre cei mai apreciați artiști: interpreta Luiza Zan și compozitorul și dirijorul Ionel Tudor.

Povestea albumului “Night and Day”, lansat în pandemie
Foto: Marius Țoghină

Articol de Luminiţa Voinea, 04 Ianuarie 2022, 07:30

Prima ediție a emisiunii "Serviciul de noapte" cu Maria Țoghină din 2022 a fost realizată într-un decor de excepție: cel mai mare studio radio din Sud-Estul Europei - Sala de concerte “Mihail Jora” a Societății Române de Radiodifuziune.

Aici a a avut loc, în luna noiembrie, concertul de lansare a albumului de jazz „Night and Day” („Zi și noapte”), CD realizat de Editura Casa Radio, care îi are ca protagoniști pe Luiza Zan – una dintre cele mai apreciate voci feminine din jazz-ul românesc la ora actuală și Big Band-ul Radio, dirijat de cunoscutul dirijor și compozitor Ionel Tudor.

Cei doi artiști – Luiza Zan și Ionel Tudor – au spus, la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, povestea albumului de jazz lansat în pandemie.

„Night and Day” redă perfect emanaţia energetică a fiecărui om prezent în sală

Albumul „Night and Day” este unul inedit, pentru că a fost înregistrat chiar pe Scena Sălii Radio, în timpul spectacolului live, cu sala arhiplină.

Prin urmare este o provocare pentru cei care îl ascultă pentru că toți protagoniștii – solista, Luiza Zan, membrii Big Band-ului Radio și dirijorul Ionel Tudor - au reușit să atingă un nivel aproape de perfecțiune în același timp.

“Albumul de faţă redă perfect emanaţia energetică a fiecărui om prezent în sală în seara concertului; fiecare suflu al fiecărui instrument din big band, fiecare respiraţie a fiecărui om din public se simte pe acest album, datorită măiestriei inginerului de sunet, domnul Călin Gibescu, a profesionalismului şi entuziasmului Big Band-ului Radio şi priceperii mânuirii baghetei dirijorale a maestrului Ionel Tudor”, spune Luiza Zan.

De altfel, artista mărturisește că pe scena Sălii Radio se simte acasă.

“Mă simt foarte bine, aici mă simt acasă. Prima dată când am pășit pe această scenă a fost în 2004 când, imediat după premiul de la Montreux, s-a organizat o gală a premiilor muzicii jaz și atunci am luat ‘Premiul Confirmării’. Am fost fascinată, nu era foarte multă lume în sală, spre deosebire de următoarele concerte, când a început să fie. De câte ori veneam și cântam cu Big Band-ul Radio și cu maestrul Ionel Tudor, se umplea tot mai mult sala. Și cred că cel mai aglomerat concert a fost cel pe care l-am înregistrat și l-am pus pe discul acesta, care s-a lansat în noiembrie. Acel concert din 2019 a fost cu sala plină, sold-out. Erau oameni în picioare pe culoare”.

Albumul live scos după un concert este un proiect dificil, dar totul a fost posibil pentru că s-a creat acea simbioză perfectă între toți artiștii de pe scenă, povestește și Ionel Tudor, dirijorul Big-Band-ului Radio.

“Noi planificam demult această lansare, dar a venit pandemia și am tot amânat. Și s-a întâmplat în noiembrie 2021. Este foarte greu pentru un artist să scoată un album live dintr-un concert. Asta înseamnă perfecțiune, dăruire, transmitere. Dar Big Band-ul împreună cu Luiza au creat o simbioză, s-a cântat perfect, lucru foarte greu de realizat astăzi cu alte formații și cu alți soliști“.

Discul este disponibil la Editura Casa Radio, se poate găsi și pe site-ul editurii: https://www.edituracasaradio.ro/prod.htm?grp=4&cat=24&prod=2576&fbclid=IwAR1fJ4t-62lvnnvcjMXRxABd2mW4ulwDrapiRIGb59XzDU11XHJf2eyZib4

Florian Lungu, omul care făcut posibilă întâlnirea artiștilor

Colaborarea dintre Ionel Tudor și Luiza Zan a început undeva după anul 2004, iar cel care i-a adus împreună a fost “Moșul”, cum este cunoscut Florian Lungu în lumea artiștilor, își amintește Luiza Zan.

“Moșul – Florian Lungu - a făcut intermedierea. M-a văzut pentru prima oară, de prin 2002, la concursurile studențești de jazz, încă din timpul facultății“.

“Un om foarte apropiat nouă, un om care a știut să stea lângă Big Band și majoritatea producțiilor le-am făcut stând lângă Florian Lungu“, povestește și Ionel Tudor.

Ionel Tudor, legat iremediabil de Radio: mi-a fost alături și în clipele grele și în clipele de bucurie

Cunoscutul compozitor și dirijor Ionel Tudor a povestit cum Radioul Public a jucat un rol important în cariera lui profesională, mai ales că prima întâlnire cu marele artist Sile Dinicu a avut loc în celebrul Studio 8 al Radioului.

“La vârsta de 14 ani îmi doream foarte tare....erau emisiunile de varietăți, pe atunci Radioul era legat de Televiziune, era Radioteleviziunea Română, și aici erau spectacole de varietăți în care îl vedeam pe Sile Dinicu - dirijor, instrumentiști extraordinari de buni și tot timpul mi-am dorit ca eu să fac parte din această orchestră, eu fiind un pianist de clasic. Dar îmi doream foarte mult să cânt la pian muzică ușoară, pop. Jazz-ul era la început în acea perioadă. Tatăl meu a vorbit cu Sile și i-a spus: ‘măi Sile, am un copil nebun, vrea să vină până la tine. Și a spus da....să vină’. Eram la liceu. Întâlnirea a avut loc la Radio în Studioul 8, aveam emoții îngrozitor de mari. I-a plăcut foarte mult lui Sile și mi-a spus că pot fi un pianist foarte bun de viitor, de clasic. Mi-a fost drag acest colectiv si iubesc mult Radioul. Vreau să spun că mi-a fost alături și în clipele grele și în clipele de bucurie și o să mulțumesc toată viața pentru că am avut această șansă: numele meu l-am făcut aici datorită dvs. , a oamenilor care m-au iubit și m-au acceptat în această mare familie. Aici am avut doi oameni la care am ținut foarte mult: Ion Cristinoiu și Cornel Popescu. Cornel Popescu mi-a zis: ‘te rog, Ionele, vino aici, tu trebuie să fii dirijor’. Eram atât de ocupat încât nu puteam să-mi permit. Și apoi m-a convins Ion Cristinoiu, unul din marii muzicieni ai acestei țări. Un om pe care l-am respectat atât ca artist, cât și ca om.De fapt, am avut noroc să cunosc oameni deosebiți“.

Publicul de jazz, un public de calitate

Jazz-ul este un gen muzical aparte, care necesită răbdare și pricepere, de aceea publicul acestui gen muzical nu este unul oarecare.

“Există un public pentru jazz în România, îl numesc un public de calitate. Pentru că este o altă muzică, trebuie să ai răbdarea și priceperea pentru acest gen și o altă înțelegere a acestui gen muzical“, afirmă Ionel Tudor.

Din păcate, publicul de jazz trebuie să caute permanent pentru a putea asculta piesele preferate, pentru că, din păcate, jazz-ul este un gen puțin difuzat.

“Dacă ar fi jazz-ul peste tot, am spune: jazz-ul este pentru toată lumea. Dar nu este așa, pentru că se difuzează puțin. Difuzează Radio România la cele câteva posturi pe care le are dedicate, dar alte posturi comerciale de radio nu difuzează. Atunci publicul de jaz trebuie să caute... e un public special pentru că trebuie să caute..... “, spune cu regret Luiza Zan.

Gânduri de artist pentru 2022

Pentru că pandemia a lovit puternic în lumea artistică, atât Luiza Zan, cât și Ionel Tudor, își doresc pentru 2022 mai multe evenimente muzicale.

“În 2021 am avut ceva spectacole la Sala Radio, atât cât s-a putut, am avut și spectacole în afara Radioului , pentru că eu cu Andrei (n.r. Andrei Tudor, fiul compozitorului Ionel Tudor) colaborez cu Orchestra Simfonică București și chiar înainte de Crăciun, am avut două spectacole foarte frumoase în sectorul 3. Pentru 2022 este important să fim sănătoși și la minte și la suflet, să fim buni și să luăm din viață tot ceea ce este frumos pentru ca viața noastră să continue în frumos, în liniște sufletească, în fericire și în pace“, spune Ionel Tudor.

Luiza Zan este recunoscătoare pentru concertele pe care totuși le-a putut susține chiar și pe timp de pandemie, dar pentru 2022 își dorește mai mult.

“Dacă în 2020 m-am plâns foarte tare, în 2021 am avut un an foarte bun, așa că am cu ce să compar. Am bifat niște concerte deosebit de frumoase pentru mine, am lansat acest album împreună cu Big Band-ul Radio și cu Ionel Tudor și mi se pare absolut senzațional că un artist român poate să facă asta în plină pandemie. Deci, sunt extrem de recunoscătoare, dar se poate mult mai bine. Așa că sper ca 2022 să compenseze și să fie mult mai bun“.

Și nu uitați: voi, publicul sunteți cei care puteți face muzica jazz să trăiască!

“Aș vrea să-i încurajez pe ascultători să caute muzică bună. Avem informație multă și chiar dacă nu știi ce să cauți, nu e nicio rușine să întrebi pe cineva care se pricepe: ce muzică crezi ca mi s-ar potrivi? Nu mai ascultați muzică proastă. Voi sunteți singurii care puteți decide cât de mult jazz va rămâne în viață. Câtă muzică clasică va rămâne în viață. Dar voi, nu noi. Oricât am cânta noi, doar voi puteți decide dacă muzica noastră va supraviețui sau nu. Căutați, căutați, căutați, nu vă limitați la ce vi se varsă în urechi,“ conchide Luiza Zan, una dintre cele mai proeminente voci ale jazz-ului românesc.

Video: Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 3/4 ianuarie 2021

Mihaela Geoană: Învingătoarele de cancer se vor reuni în cursa Race for the Cure România, pe 8 iunie
Serviciul de noapte 18 Aprilie 2024, 09:33

Mihaela Geoană: Învingătoarele de cancer se vor reuni în cursa Race for the Cure România, pe 8 iunie

Președinta Fundației Renașterea, Mihaela Geoană, a prezentat proiectele privind lupta împotriva cancerului și programele de...

Mihaela Geoană: Învingătoarele de cancer se vor reuni în cursa Race for the Cure România, pe 8 iunie
Alexandru Rafila: Nu punem piedici spitalului construit de Asociația "Dăruiește Viață"
Serviciul de noapte 16 Aprilie 2024, 11:26

Alexandru Rafila: Nu punem piedici spitalului construit de Asociația "Dăruiește Viață"

Ministrul sănătății aduce clarificări în legătură cu spitalul construit de Asociația "Dăruiește Viață" și cu incidentul de la...

Alexandru Rafila: Nu punem piedici spitalului construit de Asociația "Dăruiește Viață"
Alexandru Rafila și Mihaela Geoană vin la Serviciul de noapte
Serviciul de noapte 15 Aprilie 2024, 08:50

Alexandru Rafila și Mihaela Geoană vin la Serviciul de noapte

Despre problemele și soluțiile din Sănătate și cel mai nou proiect al Fundației Renașterea, la Serviciul de noapte cu Maria...

Alexandru Rafila și Mihaela Geoană vin la Serviciul de noapte
Lygia Alexandrescu: Consumul mare de alimente după-amiază ne îmbătrânește
Serviciul de noapte 10 Aprilie 2024, 11:44

Lygia Alexandrescu: Consumul mare de alimente după-amiază ne îmbătrânește

Lector universitar doctor Lygia Alexandrescu a vorbit la emisiunea “Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină, despre adoptarea...

Lygia Alexandrescu: Consumul mare de alimente după-amiază ne îmbătrânește
Cele mai noi metode de menținere a greutății corporale optime
Serviciul de noapte 08 Aprilie 2024, 08:16

Cele mai noi metode de menținere a greutății corporale optime

Despre obezitate, cele mai noi metode de menținere a greutății corporale optime, detoxifiere și alimentație sănătoasă, în...

Cele mai noi metode de menținere a greutății corporale optime
"Trăiește ca un leu", campanie de informare împotriva dependențelor
Serviciul de noapte 05 Aprilie 2024, 11:12

"Trăiește ca un leu", campanie de informare împotriva dependențelor

Prin intermediul campaniei se vor oferi informații și resurse pentru prevenirea și combaterea acestui flagel al lumii...

"Trăiește ca un leu", campanie de informare împotriva dependențelor
Antonio Momoc: Știrile false se răspândesc cu o viteză mai mare decât știrile verificate
Serviciul de noapte 03 Aprilie 2024, 11:14

Antonio Momoc: Știrile false se răspândesc cu o viteză mai mare decât știrile verificate

Conferențiar universitar dr. Antonio Momoc, de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București,...

Antonio Momoc: Știrile false se răspândesc cu o viteză mai mare decât știrile verificate
Pericolul populismului în contextul alegerilor europarlamentare
Serviciul de noapte 01 Aprilie 2024, 08:40

Pericolul populismului în contextul alegerilor europarlamentare

Conf. univ. dr. Antonio Momoc vine la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină pentru o discuție despre impactul știrilor false...

Pericolul populismului în contextul alegerilor europarlamentare