Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: 100% MUZICĂ Marţi, 04 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Mihaela Helmis

22 Aprilie 2022
Vizualizari: 1014
Comentează add

Prin noua haină muzicală pe care o îmbracă graţie inspiraţiei marelui compozitor Sabin Păutza avem din nou prilej să căutăm adevărul dar şi povestea din jurul Cântării cântărilor.

Povestea Cântării Cântărilor Povestea Cântării Cântărilor - Conține audio

mihaela-helmis

Compozitorul Sabin Păutza. Foto: Mihaela Helmis.

AUDIO: Povestea Cântării Cântărilor.

A fost numită și Sfânta sfintelor dar sigur o recunoastem drept Cântarea Cântărilor , iar in aceste zile , după premiera  cu muzică originală pe versuri in limba română îi aflăm povestea impreună cu marele compozitor Sabin Păutza.


De pe scena Ateneului Român sub conducerea muzicală a lui Cristian Mandeal, Orchestra Română de Tineret şi Corul Preludiu ,pregătit de dirijorul Andrei Stănculescu, interpretează  în primă audiţie absolută oratoriul Cântarea Cântărilor de Sabin Păutza,într-un concert extraordinar.

Despre această creaţie, compozitorul a declarat: „Am căutat mult, atât în Statele Unite, cât și în România, și am văzut că nu există o lucrare vocal-simfonică folosind textul original din Biblie.

Acum trei ani, am avut șansa de a primi de la un preot tânăr din Oradea o variantă versificată a Cântării Cântărilor, făcută de bunicul lui, tot preot. După ce am citit-o, în numai 12 zile, am scris muzica aceasta dintr-o răsuflare. De fapt nu eu am scris-o, muzica era acolo, eu doar am scos-o la lumină”.


Prin noua haină muzicală  pe care o îmbracă graţie inspiraţiei marelui compozitor Sabin Păutza  avem din nou prilej să căutăm adevărul  dar şi povestea din jurul Cântării cântărilor.

Şi în originalul evreiesc si în greacă si în latină, cartea poartă acelasi nume: „Shir Hashiram", „Asma Asmaton" si „Canticum Canticorum" care se traduc toate în româneste prin „Cântarea Cântărilor".

Numirea subliniaza valoarea textului care trece drept un superlativ al artei literare evreiesti. Cîntarea Cîntarilor este o oda a iubirii care ridică dragostea dintre barbat si femeie la nivelul stabilit initial de Făcatorul nostru.


 În Israel imaginea căsniciei era sfîntă si  ea fusese folosita de însusi Dumnezeu în dialogul Lui cu poporul . În Noul Testament Pavel si Ioan folosesc si ei alegoria casniciei pentru a ilustra relatia dintre Domnul Isus si Biserică .

Probabil ca  aceasta libertate a lor ar fi fost criticata de „puritanii" pretentiosi , dar sarcina lor a fost mult usurata de existenta acestei Cântări a Cântărilor în canonul Vechiului Testament.

Textul din 1 Împarati 4:32, 33 ne spune ca Solomon a compus 1.005 cîntari si a avut o cunoastere deosebita despre animalele si plantele din natură.

În textul Cântării Cântărilor sînt pomenite 21 de feluri de plante si 15 specii de animale.Cântarea,se spune, a fost compusă în tineretea lui Solomon cam prin anul 965 î.Cr. 


Etichete sabin pautzacantarea cantarilororadeacompozitoroda a iubiriiCristian MandealOrchestra Română de Tineret şi Corul Preludiu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live