Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: BURSA DE UMOR Sâmbătă, 27 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Remus Rădulescu

10 Noiembrie 2009
Vizualizari: 7255
Comentează add

Da, dacă eşti preot anglican şi vrei să treci la catolicism.

Poţi fi preot catolic însurat?

remus-radulescu

Papa Benedict al XVI-lea. Foto: Mediafax

Vaticanul a publicat Constituţia Apostolică care va permite convertirea colectivă la catolicism a anglicanilor dezamăgiţi de evoluţiile recente din Biserica lor.

Constituţia apostolică semnată de papa Benedict al XVI-lea pe 4 noiembrie 2009 reglementează condiţiile în care poate avea loc convertirea credincioşilor anglicani.

Potrivit textului, celibatul preoţilor va trebui respectat, însă convertirea preoţilor deja căsătoriţi va fi examinată "caz cu caz".

Vaticanul arată, într-un comunicat, că acest lucru nu reprezintă o schimbare a dogmei Bisericii Catolice.

În Biserica Romano Catolică, accesul la preoţie îl au doar bărbaţii care îşi asumă celibatul pe viaţă. Doar în ramura de tradiţie orientală, greco-catolică, sunt acceptaţi şi preoţii căsătoriţi.

Vaticanul a estimat că 20-30 de episcopi şi câteva sute de persoane din Biserica Anglicană ar putea reveni la Biserica Romei.

Apariţia bisericii Anglicane

Biserica Anglicană s-a născut în secolul al 16-lea în timpul Reformei Protestante, din motive politice. Regele Angliei, Henric al VIII (1491-1547), a ieşit de sub ascultarea Bisericii Romei, întrucât papa Clement al VII-lea (1523-1534) a refuzat să declare nulă căsătoria regelui cu Ecaterina de Aragon.

Regele a pregătit hirotonirea lui Thomas Cranmer ca Arhiepiscop de Canterbury, care a pus bazele emancipării Bisericii Angliei faţă de Roma, prin introducerea limbii engleze în liturghia anglicană şi prin traducerea Bibliei în engleză.


Etichete biserica,Vatican,Papa,rege,Anglia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live