Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI Sâmbătă, 08 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Remus Rădulescu

14 Noiembrie 2012
Vizualizari: 2017
Comentează add

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici au intrat în perioada de post care precede sărbătoarea Naşterii Domnului de la 25 decembrie.

Postul Crăciunului - modul creştinesc de a primi un Dar

remus-radulescu

Un om politicos când primeşte un dar mulţumeşte. De Crăciun lumea a primit un dar mare: Dumnezeu a venit printre oameni să-i elibereze de ei înşişi, de patimile lor.

Postul în care creştinii au intrat este un mod  de a mulţumi, iar recunoştinţa îl ajută pe om să înţeleagă mai bine darul. Iar gesturile lui Dumnezeu nu pot fi înţelese fără a le imita.

Prin post omul imită sacrificiul, îl exersează, pentru că asta-i postul o sacrificare a poftelor, a obişnuinţelor. Şi totul pentru realizarea unei schimbări înlăuntru.
 
Gestul de a nu mânca un anumit tip de alimente (de origine animală), de a te abţine de la distracţii, de la viaţa sexuală, adică de la nişte obişnuinţe care nu sunt rele în esenţă, toată această renunţare înseamnă o schimbare de atitudine. Şi schimbarea îl ajută pe om să fie mai stăpân pe sine.

Postul este în definitiv un exerciţiu al voinţei. Demersul porneşte firesc de la ceea ce este cel mai la îndemână: hrana. De la stăpânirea stomacului, se trece însă la lucrurile mai grele: stăpânirea egoismului, a mândriei, la înfrânarea de a-l judeca pe celălalt.

Prin post, omul  se eliberează aşadar de lucrurile care-l pot stăpâni. E un mod de a recupera demnitatea, aceea a unei fiinţe în care partea spirituală o conduce pe cea materială.

Ca oameni neputincioşi, care cădem din demnitate, avem nevoie de un asemenea exerciţiu. Creştinilor, Biserica le oferă prilejuri. Crăciunul este unul dintre ele, iar exerciţiul postirii înainte de Naşterea Domnului, amplifică bucuria sărbătorii.

Anul acesta, Postul Crăciunului a început mai devreme cu o zi, întrucât ziua de 14 noiembrie cade miercuri, zi de post.


Etichete sacrificiuabtinerelegumecraciundarmultumire

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live