Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Postul Crăciunului (IV)

Comentariu de Florin Ionescu

Postul Crăciunului (IV)

Articol de Florin Ionescu, 22 Noiembrie 2010, 17:07

Volumul „Carte regală de bucate”, semnat de principesa Margareta a României, lansat la Târgul Gaudeamus, la standul Editurii Curtea Veche, este un fel diferit de a cunoaşte familiile regale ale lumii.

Cartea nu conţine doar „reţete regale”, cunoscute de principesa Margareta în Anglia, Danemarca şi Italia, de la bunicile sale, de la părinţi, regele Mihai I şi regina Ana, de la surorile şi verii săi, de la principele de Wales, regina Sofia a Spaniei şi ducele de Aosta, ci şi „poveşti cu oameni” - spunea princeipesa Margareta într-un dialog cu Simona Lazăr, poetă, jurnalistă şi editoare. „Fiecare capitol cuprinde amintirile mele, detalii despre prietenia şi legătura noastră de rudenie, un crâmpei din lumea care ne uneşte, contextul cultural şi istoric în care familiile noastre au existat împreună, reţeta sau reţetele şi fotografii. Pentru fiecare dintre ele, am cerut acordul verilor mei, cărora le-am scris scrisori detaliate, le-am cerut reţetele preferate şi fotografii, încercând să le insuflu entuziasmul meu pentru acest volum. Am folosit şi multe fotografii din arhiva mea”, notează principesa, declarându-se sigură că „societatea românească va avea de câştigat din acest travaliu”.

Noi, la Săvârşin, dăm o atenţie specială elementelor de tradiţie şi folclor românesc. Eu cred că nu e vorba despre o negare; doar că tinerii încă nu au învăţat şi nu au înţeles ce înseamnă tradiţiile româneşti. Când probleme economice vor fi depăşite, se vor apleca şi asupra tradiţiilor. Toate se vor reaşeza. În Anglia, de exemplu, există o mişcare pentru apărarea tradiţiilor, "craft movement" se numeşte. Fenomenul acesta se poate produce şi la noi. Trebuie însă să avem şi o eficienţă comercială, un profit, pentru ca oamenii să poată trăi din aceste meşteşuguri populare. Degeaba sunt frumoase, dacă viaţa noastră nu e mai bună. Eu sunt foarte realistă şi cred că trebuie să facem şi ceva frumos, dar şi util în acelaşi timp. Meşteşugurile pot fi un impuls şi pentru turism, pentru imaginea României, pentru economie, pentru noi locuri de muncă etc” - scria Principesa Margareta a României în volumul „Carte regală de bucate”.

Plăcinta cu măsline” culeasă de pe portalul „Crestinortodox.ro” poate fi o replică la masa şi obiceiurile princiare. Ingrediente pentru foaie: 3 căni cu făină (căni de 250ml.), 2 ceşti de apă călduţă (ceşti de 150ml.), o ceaşcă de ulei (150ml.) şi sare. Toate ingredientele se amestecă şi se frământă o cocă. Trebuie să fie un aluat destul de uşor de întins. Două cepe şi 250 de g de măslinele se taie mărunt şi sunt puse la călit într-o tigaie. Când s-au înmuiat, se adaugă sare, piper şi puţina apă. Se lasă să fiarbă încet, până ce apa se evaporă. Se pune mărar tocat şi se răceşte. Aluatul se împarte în două. Din fiecare parte se întinde câte o foaie. Pe fiecare foaie se pune jumătate din umplutura de măsline, se ruleaza foaia şi se pune într-o tava întinsă, unsă cu ulei. La fel se procedează şi cu al doilea rulou. Se ung cu puţin ulei şi se pun în cuptorul preâncălzit. Sunt ţin la foc iute 15 minute, apoi se reduce focul şi se mai coc încă 20 de minute, până se rumenesc frumos.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"