Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECŢIA DE MUZICĂ - OMUL CU CHITARA - continuare Duminică, 16 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobriţoiu

19 Octombrie 2018
Vizualizari: 497
Comentează add

Brexit: Posibile scenarii după summitul din octombrie, comentariu France Presee.

Posibile scenarii pentru Bexit

radu-dobritoiu

Lipsa de progres în cadrul negocierilor asupra Brexitului săptămâna aceasta la summitul european perturbă calendarul de negociatori prevăzut, cu mai puţin de şase luni înaintea separării Marii Britanii la sfârşitul lunii martie 2019, comentează France Presse.

Liderii celor 27 de state membre (fără Marea Britanie), în cadrul dineului de miercuri seara, au convenit să continue discuţiile într-un ritm alert, dar au renunţat la summitul extraordinar din noiembrie, care fusese prevăzut ca o posibilă dată pentru încheierea negocierilor.

Următorul summit UE este preconizat pentru 13-14 decembrie. Înainte de aceasta, premierul britanic Theresa May va trebui să treacă de obstacolul politic al bugetului.

AFP expune o prezentare a diferitelor etape şi scenarii de aşteptat.

La 1 noiembrie, Theresa May îşi va testa susţinătorii din parlament în timpul votului pentru buget.

Majoritatea sa în Camera Comunelor depinde de cei 10 membri ai micului partid unionist din Irlanda de Nord. DUP a ameninţat deja să voteze împotriva bugetului dacă premierul May acceptă un acord asupra Brexit cu UE care ar pune în discuţie statutul provinciei britanice în Regatul Unit.

Potrivit media, unii deputaţi conservatori eurosceptici şi adepţi ai unei linii dure în negocierile cu UE s-ar putea servi de asemenea de votul asupra bugetului pentru un atac la premier.

Un eşec al votului asupra bugetului ar putea fi detonatorul unei contestări şi mai puternice în cadrul partidului conservator al prim-ministrului. Este nevoie de sprijinul a 48 de deputaţi, adică 15% din grupul parlamentar, pentru a organiza un vot de încredere.

Conform unei legi din 2011, un eşec al votului asupra bugetului nu mai este sinonim cu pierderea încrederii în guvern şi, prin urmare, cu noi alegeri. Dacă va supravieţui votului de la 1 noiembrie, Theresa May va continua negocierile pentru Brexit cu mai puţină presiune.

Un acord la summitul din decembrie este considerat ca termen limită, cu scopul de a lăsa suficient timp statelor membre şi Regatului Unit pentru ratificarea documentului de către parlamentele britanic şi european până la 29 martie 2019.

Dacă până atunci nu există progres, posibilitatea unei 'înţelegeri' nu va deveni mai puternică.

Dacă va exista un acord asupra Brexitului cu UE, el va fi prezentat celor 650 de deputaţi din Camera Comunelor pentru aprobare.

Conservatorii Theresei May numără 315 deputaţi şi cu sprijinul celor 10 parlamentari DUP, acordul ar putea fi aprobat.

Dar dacă DUP sau euroscepticii intransigenţi nu o vor susţine, Theresa May va trebui să apeleze la opoziţia laburistă (257 de deputaţi).

Partidul Laburist a avertizat că se va opune probabil acordului, dar unii membri au spus că vor sfida partidul lor pentru a evita absenţa unui acord, situaţie pe care o consideră mai periculoasă.

În cazul absenţei unui acord, legăturile juridice, de securitate şi economice cu UE s-ar putea rupe peste noapte, lăsând avioane la sol, expaţi fără drepturi şi mărfuri blocate la frontiere.

Cu toate acestea, ar putea fi negociate unele aranjamente în domenii precum aviaţia pentru a evita un posibil dezastru.

Dacă deputaţii britanici resping acordul, aceştia ar putea cere guvernului să încerce să negocieze unul nou, dar ar dura mai mult şi votul care va urma ar fi la fel de incert. Londra trebuie să părăsească UE la sfârşitul lunii martie, deşi liderii blocului ar putea accepta să amâne această plecare.

Din ce în ce mai multe voci se pronunţă în Marea Britanie pentru organizarea unui referendum asupra acordului de retragere la sfârşitul negocierilor, eventual cu posibilitatea de a rămâne în UE. Dar majoritatea deputaţilor trebuie să fie de acord şi guvernul Theresei May se opune, în timp ce Partidul Laburist refuză să nu-l ia în calcul.
 


Etichete negocieri Brexitscenarii Brexitdezbateri Brexit octombrie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live