Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI Sâmbătă, 25 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dragoş Ciocârlan, corespondent RRA în Israel

28 Septembrie 2016
Vizualizari: 630
Comentează add

Corespondentul nostru în Israel, Dragoş Ciocîrlan, l-a cunoscut personal pe Shimon Peres, cu care a realizat de-a lungul timpului mai multe interviuri.

Portretul unei legende a politicii israeliene: Shimon Peres Portretul unei legende a politicii israeliene: Shimon Peres - Conține video

dragos-ciocarlan-corespondent-rra-in-israel

Shimon Peres, sărbătorit la împlinirea a 93 de ani.

Fostul preşedinte al Israelului, Shimon Peres, a încetat din viaţă la vârsta de 93 de ani, în urma unui accident vascular cerebral.

A fost prim ministru, ministru al apărării, ministru de exerne şi a condus alte opt ministere de-a lungul unei cariere politice de aproape 70 de ani.

Shimon Peres este considerat ultimul reprezentant al unei generaţii care a luptat şi fondat Statul Israel modern.

Născut în Polonia

Veteranul politician israelian, una dintre proemintele personalităţi politice la nivel mondial, israelianul cu cel mai mare renume, Shimon Peres s-a născut în Polonia şi a venit împreună cu familia la vârsta de 11 ani, a crescut la Tel Aviv.

În 1943 a fost ales secretar al Mişcării Sioniste de Tineret, la 24 de ani a lucrat cu David Ben Gurion şi Levi Eshkol în comandamentul Haganah, organizaţie paramilitară creată în timpul mandatului britanic.

În timpul războiului pentru independenţă, a fost şef al serviciilor navale, a avut un rol important în dezvoltarea industriei militare israeliene şi în promovarea industriei aerospaţiale.

Îi aprecia pe evreii originari din România

După războiul de Yom Kippur a fost timp de trei ani ministru al apărării, s-a implicat în negocierile pentru dezangajare care au condus la acordul cu Egiptul.

De asemenea, a contribuit la planificarea operaţiunii antiteroriste de la Entebbe, a vizitat România de câteva ori şi a onorat Ziua naţională organizată de misiunea diplomatică a României în Israel.

Avea o mare admiraţie pentru evreii originari din România, despre care spunea că au venit în linişte şi s-au integrat în Israel.

L-am cunoscut personal şi am avut onoarea să-mi acorde trei interviuri, ultimul la reşedinţa preşedinţilor Statului Israel de la Ierusalim, când a vorbit emoţionant despre legăturile dintre Israel şi România.


Etichete Shimon PeresIsraelpolitica israelianăPoloniaRomâniaevrei originari din România

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live