Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Joi, 20 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cerasela Rădulescu, Bruxelles

18 Iunie 2014
Vizualizari: 794
Comentează add

Au mai rămas câteva zile până la Consiliul European de vară, la care şefii de state şi guverne ar trebui să anunţe dacă sunt de acord cu nominalizarea lui Jean Claude Juncker.

Popularii europeni îl susţin pe Jean Claude Juncker la şefia CE

cerasela-radulescu-bruxelles

 Hannes Swoboda Foto: spe.at

Au mai rămas câteva zile până la Consiliul European de vară, la care şefii de state şi guverne ar trebui să anunţe dacă sunt de acord cu nominalizarea lui Jean Claude Juncker, candidatul propus de popularii şi de social-democraţii europeni la conducerea Comisiei.

De altfel, liderii celor două grupuri politice le-au cerut şefilor de state şi guverne ai celor 28 de ţări membre să-l nominalizeze pe Juncker la viitorul summit, prevăzut peste aproape 20 zile.

Premierul britanic David Cameron este unul dintre cei mai puternici opozanţi ai lui Juncker şi el şi-a anunţat, se pare, dispoziţia de a negocia.

Asistăm în acest zile la negocieri şi declaraţii politice care nu duc însă la vreo concluzie dacă liderul popularilor europeni, Jean Claude Juncker, ar putea fi desemnat de către şefii de stat şi de guvern la summitul din 26-27 iunie de la Bruxelles ca succesor a lui Jose Manuel Barroso la şefia Comisiei Europene.

În mod ferm, premierul britanic David Cameron şi-a reiterat opoziţia faţă de nominalizarea lui Juncker, candidat al popularilor la preşedinţia Comisiei, în pofida avertismentelor formulate de către cancelarul federal german, Angela Merkel, care i-a cerut în Suedia să respecte spiritul european, din care ameninţările nu fac parte.

Spre uimirea tuturor, David Cameron a plusat, cu riscul să se izoleze şi mai mult de partenerii săi şi să sufere o înfrângere costisitoare - scrie presa.

Hermann van Rompuy, mediatorul numit de către şefii de stat şi de guvern pentru negocieri cu Parlamentul European, a discutat cu toţi liderii grupurilor politice.

Popularii europeni nu renunţă la Jean Claude Juncker

Liderul Grupului Popularilor Europeni din Parlament, Marcus Weber, declara că nici nu se pune problema ca acest partid să renunţe la candidatura luxemburghezului Jean Claude Juncker.

"Mesajul principal pe care i l-am spus şi domnului Rompuy este să le transmită şefilor de stat şi de guvern, la întâlnirea din 26-27 iunie, că popularii europeni îl susţin în continuare pe candidatul Jean Claude Juncker şi nu vor renunţa la el, şi ar fi bine ca şefii de guverne să înţeleagă acest lucru şi să-l desemneze cu majoritate calificată şi să nu încerce să amâne luarea unei decizii.

"Aceasta ar însemna o mare problemă în faţa europenilor şi ar putea declanşa o criză instituţională la nivel european", a declarat Marcus Weber.

La rândul său, liderul social-democraţilor, Hannes Swoboda, avertiza marţi că nu trebuie să existe o criză instituţională declanşată de către liderii europeni la summitul de la sfârşitul lunii.

"În acest moment, cred că avem o înţelegere pe care şi social-democraţii din România au acceptat-o, şi anume să fie nominalizat domnul Juncker şi apoi să ne punem de acord asupra unui program politic, pentru că nu votăm persoane fără să le cunoaştem programele politice şi să le acceptăm", a spus Hannes Swoboda.

Hannes Swoboda vorbea în conferinţa de presă de astăzi şi despre componenţa Consiliului European, precizând că guvernul socialist din Italia şi-a anunţat deja susţinerea pentru Juncker, şi amintea că acesta a câştigat alegerile.

Swoboda spunea că în cazul României, unde guvernul social-democrat a câştigat alegerile europene, ar trebui ca reprezentantul guvernului să fie legitimat să aibă un vot în Consiliul European din partea României, dar a adăugat că este o problemă de politică internă.

Discursurile celor doi lideri, Marcus Weber şi Hannes Swoboda, par să conducă spre acelaşi avertisment ca la summitul de la sfârşitul lunii să nu fie amânată luarea unei decizii care ar putea duce la declanşarea unei crize instituţionale la nivel european. 


Etichete Jean Claude JunckerComisia Europeanăpopularii europeniConsiliu European de varăsocial-democraţisummit

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live