Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MARI CONCERTE Luni, 18 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

14 Mai 2019
Vizualizari: 3023
Comentează add

"Oceanul nu este o pubelă uriaşă de gunoi, iar noi ar trebui să-l tratăm cu puţin mai mult respect''.

Poluarea cu deşeuri din plastic a atins proporţii epidemice

florin-lepadatu

 Foto arhivă

Un explorator american care a reuşit să coboare cu submarinul în cele mai adânci puncte de pe Pământ a declarat luni că a descoperit în astfel de locuri deşeuri rezultate din activităţi umane, relatează agenţia DPA, preluată de Agerpres.

Victor Vescovo, care a devenit primul om care a realizat scufundări multiple în cele mai adânci locuri de pe planeta noastră, a spus că, pe lângă descoperirea a trei noi specii de vieţuitoare marine, în timpul explorărilor sale a observat şi materiale rezultate din activităţi umane.

Exploratorul în vârstă de 53 de ani a reuşit să realizeze singur două scufundări la cea mai mare adâncime cu ajutorul unui submersibil, la 10.928 de metri, respectiv 10.927 de metri, atingând cel mai adânc punct de pe suprafaţa Pământului, în Groapa Marianelor din Oceanul Pacific.

În timpul uneia dintre scufundări ''am găsit două deşeuri; nu este prea clar ce erau, dar cu siguranţă proveneau din activităţi umane'', a declarat Vescovo în cadrul unei conferinţe susţinută luni la ''Explorers Club'' din New York.

''Navighez pe fundul Gropii Marianelor, totul este frumos, liniştit, într-un mod steril deşi este viaţă sălbatică acolo, şi apoi se vede, este de neconfundat, este realizată de mâna omului, are margini ascuţite'', a explicat exploratorul.

Vescovo a precizat că în misiunile sale rareori s-a întâmplat să nu descopere gunoaie.

El şi-a exprimat totuşi speranţa că acest lucru ar putea creşte nivelul de conştientizare al populaţiei în privinţa poluării.

''Sperăm că acest lucru va creşte nivelul de conştientizare în legătură cu ceea ce le facem oceanelor, oceanul nu este o pubelă uriaşă de gunoi, iar noi ar trebui să-l tratăm cu puţin mai mult respect'', a spus el.

Poluarea cu deşeuri din plastic a atins proporţii epidemice - se estimează că 100 de milioane de tone de gunoaie rezultate din activităţi umane se află în prezent în oceanele lumii, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite.

 

Etichete Exclusiv onlineoceanmaredeşeuri

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live