Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE (Continuare) Duminică, 27 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mario Balint

19 Mai 2016
Vizualizari: 1779
Comentează add

Firma a fost sancţionată de mai multe ori de Garda de Mediu, dar pentru că este în lichidare, nu se mai pune problema unor investiţii în modernizare.

Poluare cu praf de steril de la societatea Moldomin din Moldova Nouă

mario-balint

Poluarea cu praf de steril de la Moldomin. Arhivă Foto: Mario Balint

Praful de steril de la societatea Moldomin din Moldova Nouă, rămas în urma închiderii minei de cupru, continuă să polueze întreaga zonă, fiind afectată şi ţara vecină, Serbia.

Firma a fost sancţionată de mai multe ori de Garda de Mediu, dar pentru că este în lichidare, nu se mai pune problema unor investiţii în modernizare.

De altfel, din 2014, România este supusă unei proceduri de infringement din partea Uniunii Europene pentru poluarea transfrontalieră din zona fostelor iazuri de decantare ale companiei Moldomin.

Poluarea cu steril a Clisurii Dunării pare eternă.

Praful ucigaş nu ţine cont de frontiere, de grăniceri sau de norme sanitare.

În mod direct, în România sunt afectaţi 18.000 de locuitori, iar în Serbia, 12.500.

Preşedintele Grupului Ecologic şi de Colaborare Nera, Cornel Sturza Popovici, care monitorizează situaţia în regiune, spune că statul român nu-şi poate lua efectiv mâna de pe această importantă sursă de poluare.

Cornel Sturza Popovici: "În momentul de faţă, statul spune că şi-a luat mâna de pe el, prin reprezentanţi de mai mare sau mai mică anvergură, însă, subliniez încă o dată, statul român, ca acţionar unic al societăţii SC Moldomin, prin Ministerul Economiei, este în momentul de faţă responsabil de întreaga poluare care se întâmplă acolo".

Formarea norului de steril este favorizată de încetarea funcţionării iazului în anul 2006, fapt care a condus la secarea luciului de apă de la suprafaţă şi favorizarea antrenării sterilului de pe haldă.

-: Am scos numai din curte vreo trei găleţi de minereu.

-: Deci, cu ocazia vânturilor, se întâlnesc depăşiri ale conţinutului de pulberi în aer, peste limita admisă, uneori, şi de 200 de ori.

Garda de Mediu a sancţionat din nou societatea aflată în lichidare, valoarea ultimei amenzi fiind de 15.000 de lei. Numai în ultimii doi ani, societatea Moldomin a primit amenzi în valoare de 285.000 de lei, pentru cele mai multe dintre ele fiind depuse contestaţii.


Etichete Poluare cu praf de sterilsocietatea MoldominMoldova Nouăclisura dunariiserbiacomisia europeana

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live