Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DE LA „ –” LA „ + ” INFINIT (R) Joi, 03 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

18 Decembrie 2018
Vizualizari: 759
Comentează add

În dispoziţia sa de urgență, tribunalul UE a cerut Poloniei să restabilească schimbările care au redus vârsta de pensionare pentru magistraţii Curţii Supreme a Poloniei.

Polonia obligată să suspende "reforma judiciară" de Curtea de Justiție a UE

sergiu-stet

 Preşedintele Curţii Supreme din Polonia, Małgorzata Gersdorf.          Foto:commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=61299753.

Cea mai înaltă instanță a Uniunii Europene a confirmat o dispoziţie care obligă Polonia să suspende o amplă reformă judiciară care implică reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor Curții Supreme.
"Polonia trebuie să suspende imediat aplicarea dispozițiilor legislației naționale referitoare la scăderea vârstei de pensionare pentru judecătorii Curții Supreme", a susţinut luni Curtea de Justiție a UE de la Luxemburg, printr-o dispoziţie obligatorie.
 
Bloombreg transmite că decizia va rămâne în vigoare în așteptarea unei contestări din partea Comisiei Europene împotriva controversatei legi poloneze care reduce vârsta de pensionare pentru judecători şi care ar putea împinge aproape două cincimi din curtea supremă spre ceea ce criticii au numit o "epurare" politică.
 
În semn al urgenței cu care tratează cazul, Curtea Europeană a dispus în 19 octombrie ca guvernul "să suspende imediat" măsurile contestate, fără a aștepta depunerea propunerilor Poloniei.
 
După dispoziţia inițială, care a coincis cu o performanţă mai slabă decât cea preconizată la alegerile locale, datorată în mare parte temerilor legate de relațiile cu UE, partidul de guvernământ din Polonia a respins și a înlăturat prevederea privind vârsta de pensionare contestată. Proiectul de lege a fost adoptat de ambele camere ale parlamentului și a fost semnat luni de președintele Andrzej Duda.
 
În dispoziţia sa de urgență, tribunalul UE a cerut Poloniei să restabilească schimbările care au redus vârsta de pensionare pentru magistraţi. Această dispoziţie a fost rezultatul unui proces fără precedent împotriva unei națiuni a UE, despre care Comisia Europeană spune că subminează statul de drept.
 
Votul de la Varșovia a venit în timp ce partidul de guvernământ Lege și Justiție încearcă să se redreseze după victoria mai slabă decât se aştepta în alegerile regionale din octombrie, după ce confruntarea partidului cu UE a amplificat sprijinul pentru partidele de opoziție.
 
Aceast rezultat precede un sezon de campanii electorale care include alegerile pentru Parlamentul European din mai și votul pentru alegerile generale din toamnă din Polonia.

Etichete PoloniamagistraţiCurtea SupremăUEjustiţieindependenţăstat de drepzt

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live