Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DOCUMENTARELE RRA Joi, 09 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

7 Aprilie 2020
Vizualizari: 201
Comentează add

Partidul de guvernare din Polonia insistă în continuare cu planul de a organiza alegeri prin corespondență, trecând peste apelurile de a se amâna scrutinul prezide

Polonia intenționează să organizeze alegeri prin corespondență pe 10 mai

sergiu-stet

 Palatul prezidenţial din Varşovia.        Foto: Arhivă.

Partidul de guvernare din Polonia presează în continuare cu planul de a forța țara să organizeze alegeri prin corespondență, trecând peste apelurile de a se amâna scrutinul prezidențial din 10 mai, întrucât țara rămâne în carantină pentru a combate pandemia de coronavirus.

Bloomberg scrie că parlamentarii partidului Lege și Justiție (PiS) au aprobat măsura în camera inferioară a parlamentului. Camera superioară, controlată de opoziție, va încetini probabil procesul, însă guvernul îi poate respinge obiecțiile - ceea ce înseamnă că modificările ar putea deveni lege cu doar câteva zile înainte de alegeri.
 
Guvernul tot mai autoritar mizează pe faptul că folosindu-se o metodă de vot netestată va fi avantajat aliatul său, Andrzej Duda, pentru a rămâne președinte încă cinci ani, în condițiile în care opoziția nu a putut face campanie electorală din cauza carantinei.
 
Modificările de ultim ceas și incertitudinea care planează asupra procesului măresc de asemenea și riscul de fraudă, conform comisarului Poloniei pentru drepturile omului.
 
Duda, care și-a asumat rolul de șef al apărării contra virusului în această țară UE cu 38 de milioane de locuitori, a urcat în sondajele de opinie. Rivalii lui - care nu mai pot decât să ridice mici obiecții privind politica economică - au devenit în mare măsură invizibili.
 
Alte țări europene, între care Serbia, Macedonia de Nord și România, și-au amânat deja alegerile programate inițial pentru lunile următoare. Președintele rus Vladimir Putin a amânat un referendum care i-ar fi permis să cârmuiască până în 2036. Franța și-a ținut totuși alegerile locale, la fel și statul german Bavaria.
 
Camera superioară a anunțat că se va folosi de toate cele 30 de zile pe care le are la dispoziție pentru a dezbate măsurile legislative, ceea ce înseamnă că va trimite înapoi proiectul de lege camerei inferioare - care poate respinge orice amendament - cu doar câteva zile înainte de data alegerilor.
 
Cum legea nu e încă promulgată, autoritățile nu pot începe tipărirea buletinelor de vot și nici alte pregătiri. Serviciul poștal de stat cu 27.000 de poștași va avea numai câteva zile la dispoziție pentru a înmâna buletinele de vot tuturor celor 30 de milioane de alegători.
 
„La orice vot prin corespondență trebuie să se asigure atenție specială protecției față de posibile fraude și abuzuri”, a declarat ombudsman-ul Adam Bodnar. „O asemenea exigență este dificilă dacă o astfel de schimbare fundamentală se face literalmente în ajunul alegerilor.”
 
 
Articol de Marek Strzelecki (cu contribuția lui Konrad Krasuski)
 
Traducere: Andrei Suba/ RADOR
 
(S.S.)
 

Etichete PoloniaalegericoronavirussistemLege și JustițiePiSAndrzej Duda

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live