Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Joi, 13 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

8 August 2019
Vizualizari: 372
Comentează add

"Noua conducere europeană ar trebui să ia act de îngrijorările exprimate de ţările central şi est-europene ca şi de statele baltice".

Polonia avertizează Uniunea Europeană cu privire la o apropiere de Rusia

sergiu-stet

 Palatul prezidenţial din Varşovia Foto: Arhivă.

Polonia doreşte să se asigure că noua Comisie Europeană îşi va menţine atitudinea dură faţă de Rusia şi este îngrijorată că unele ţări membre ale UE sunt tot mai prietenoase cu vecina lor de la est.

"Se pare că unii lideri europeni nu sunt conştienţi de faptul că activităţile lor sunt percepute ca tentative de ameliorare a relaţiilor, iar dacă sunt conştienţi înseamnă că politicile lor sunt greşite", a declarat ministrul adjunct de externe polonez, Marcin Przydacz.

Reuters aminteşte că comentariile sale survin în condiţile în care autorităţile ruse au arestat mai mult de 1.000 de oameni la sfârşitul săptămânii trecute, în timpul unor manifestaţii la care participanţii solicitau organizarea de alegeri locale libere şi corecte la Moscova. Atât UE, cât şi Polonia au condamnat brutalitatea intervenţiei poliţiei moscovite.

Ameliorarea relaţiilor cu Rusia ar putea reprezenta un semnal pentru Kremlin de a-şi continua acţiunile agresive precum anexarea Crimeei în 2014 şi ar putea crea în timp un precedent periculos, a spus dl Przydacz.

"Nu există niciun motiv de a invita lideri ruşi la diferite petreceri sau de a dansa cu aceştia. Măsurile au fost adoptate pentru a împiedica Rusia să se mai manifeste agresiv în estul Europei, iar aceasta nu a dat înapoi nici măcar o jumătate de pas". Anul trecut, preşedintele Vladimir Putin a dansat cu deţinătoarea portofoliului afacerilor externe din Austria, Karin Kneissl, la nunta acesteia, acţiune care i-a determinat pe critici să afirme că ministrul Kneissl a subminat poziţia Occidentului faţă de Rusia.

La începutul acestui an, Hans-Christian Strache a fost forţat să demisioneze din funcţiile de vicecancelar al Austriei şi lider al formaţiunii de extremă dreapta Partidul Libertăţii după ce presa germană a publicat o înregistrare video din 2017 arătându-l pe Strache când se întâlnea cu o femeie care poza în nepoata unui oligarh rus.

Luna trecută, vicepremierul italian Matteo Salvini a negat că partidul său, Liga, ar fi primit milioane de euro de la investitori ruşi ca parte a unui acord secret în domeniul petrolier.

Marcin Przydacz a declarat că noua conducere europeană ar trebui să ia act de îngrijorările exprimate de ţările central şi est-europene, ca şi de statele baltice, având în vedere vecinătatea acestora cu Rusia şi experienţa lor istorică privind relaţiile cu aceasta.

Acum, politica externă şi de apărare a Poloniei este elaborată în cea mai mare parte pe descurajarea Rusiei, mai ales în urma anexării din 2014 a Crimeei.


Etichete Marcin PrzydaczPoloniaUERusiaCrimeea

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live