Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Sâmbătă, 26 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristina Grecu

14 Ianuarie 2016
Vizualizari: 988
Comentează add

Polonia este acuzată pe nedrept de lucruri care nu există în ţara noastră, şi anume că încalcă principiile statului de drept - afirmă şefa Guvernului, Beata Szydlo.

Polonia, "acuzată pe nedrept de Bruxelles"

-cristina-grecu

Prim-ministrul polonez, Beata Szydlo. Foto: captură video.

Polonia consideră că Bruxelles-ul nu este suficient de bine informat aşa că i-a invitat pe reprezentanţii Comisiei Europene la Varşovia.

Şefa guvernului polonez a făcut apel la opoziţie să facă front comun pentru a face faţă a ceea ce a numit "calomniile cu care este confruntată ţara sa".

Polonia este acuzată pe nedrept de lucruri care nu există în ţara noastră, şi anume că încalcă principiile statului de drept - afirmă şefa Guvernului, Beata Szydlo.

Acest lucru nu este adevărat. Democraţia este vie în Polonia - a afirmat ea în Parlament. Astăzi trebuie să punem deoparte neînţelegerile pentru a face front comun şi pentru a discuta cum putem acţiona pentru ca situaţia internaţională să fie stabilă - a mai spus Beata Szydlo.

"Nu Polonia este calomniată, nici cetăţenii săi. Partenerii noştri sunt îngrijoraţi de acţiunile voastre. Este responsabilitatea voastră", a răspuns opoziţia, Platforma Civică.

Partidul aflat acum la putere, Dreptate şi Justiţie, vrea să repare tot ceea ce consideră că a făcut greşit fosta guvernare, iar şefa guvernului susţine că toate acţiunile actualului executiv urmăresc acest lucru.

În orice caz, guvernul de la Varşovia nu se lasă intimidat de procedura de evaluare de la Bruxelles, pe care o numeşte "standard".

Administraţia prezidenţială se arată, însă, îngrijorată, dar pentru că autorităţile de la Bruxelles nu ar fi informate pe deplin cu privire la ceea ce se întâmplă în Polonia.

"Sper ca atât comisarul Timmermans, cât şi întreaga Comisie Europeană, în cele din urmă, vor avea informaţii de primă mână, nu doar din mass-media germană, franceză sau italiană", a spus şeful al Biroului de presă al Cancelariei prezidenţiale, Marek Magierowski, într-un interviu pentru televiziunea de ştiri N24.

Nu avem nimic de ascuns - a mai spus el.

Aşadar, autorităţile de la Bruxelles sunt aşteptate la Varşovia pentru a se convinge că Polonia nu încalcă regulile democraţiei.

Prof. dr. Adam Burakowski, de la Institutul de Studii Politice al Academiei de Ştiinţe din Varşovia, apreciază că actuala guvernare nu este reticentă la regulile Uniunii Europene şi observă că este deschisă la dialogul cu Bruxelles-ul.

"Autorităţile poloneze au spus că aceasta este o procedură legală şi nucu totul extraordinară. Ei sunt pregătiţi pentru asta şi ei speră că se va termina în trei luni şi cu un rezultat foarte bun pentru ambele ţări. Autorităţile poloneze nu sunt antieuropene, sunt mai eurosceptice decât a fost guvernul Platformei Civice, dar nu sunt cu totul antieuropene", a spus Adam Burakowski.

În ce priveşte temerile că evenimente importante programate în Polonia anul acesta, cum ar fi summitul NATO din iunie, de la Varşovia, nu ar mai avea loc, profesorul Burakowski le consideră exagerate. 


Etichete Poloniaşeful guvernului Beata Szydloanchetă a Comisiei EuropeneacuzaţiiPlatforma Civicărespectarea regulilor democraţiei

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live