Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE Sâmbătă, 01 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ionuţ Dragu

26 Iunie 2012
Vizualizari: 2546
Comentează add

DNA anunţă că urmăreşte penal trei poliţişti şi un medic pentru favorizarea infractorului în cazul Adrian Năstase. Procurorul general spune că "există suspiciuni" în acest dosar.

Poliţişti şi un medic, "cercetati penal în dosarul Năstase"

ionut-dragu

Medicul Şerban Brădişteanu. Foto: Agerpres.

DNA anunţă că a început urmărirea penală faţă de un medic şi trei poliţişti implicaţi în cazul Adrian Năstase.

Poliţiştii şi medicul chemaţi la audieri la DNA sunt suspectaţi de favorizare a infractorului în legătură cu fapte de corupţie.

"Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început urmărirea penală faţă de trei ofiţeri de poliţie şi faţă de un medic, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de favorizare a infractorului săvârşită în legătură directă cu fapte de corupţie.

"Faptele care fac obiectul dosarului penal constituit se referă la îngreunarea executării pedepsei aplicate de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie fostului prim-ministru Adrian Năstase", informează DNA, într-un comunicat de presă.

Medicul Şerban Brădişteanu, care se ocupă de tratarea fostului premier Adrian Năstase, a fost chemat la audieri la DNA, transmite reporterul RRA Diana Surdu.

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kövesi, a declarat că există suspiciuni cu privire la diagnosticul pus fostului premier Adrian Năstase şi că urmează să fie verificate toate actele medicale.

"Se verifică documentele medicale, modul în care au fost ele emise", a spus procurorul general.

Ancheta deschisă în acest caz vizează şi trei dintre poliţiştii care au fost la domiciliul fostului premier în noaptea în care Adrian Năstase a încercat să sinucidă.

"Pot să vă confirm că trei poliţişti din cadrul serviciului Urmăriri şi un medic a fost chemat la DNA pentru a da declaraţii.

"Dosarul a fost deschis pentru a se verifica modul în care s-a pus în executare mandatul de executare a pedepsei închisorii, demersurile care au fost făcute de Poliţie cu privire la punerea în executare a mandatului, documentele medicale care au fost emise în cursul zilelor anterioare.

"În paralel, am dispus o verificare pentru a vedea dacă poliţiştii care trebuiau să pună în executare acest mandat au calitatatea de poliţişti în Poliţia Judiciară şi în situaţia în care voi constata că nu au făcut toate demersurile le voi retrage această calitate de a mai lucra în Poliţia Judiciară", a declarat Laura Codruţa Kövesi.

Timeline: Adrian Năstase, condamnat la închisoare

  MIERCURI 20 iunie
  18.40 Completul de cinci judecători ai Curţii Supreme pronunţă condamnarea definitivă la doi ani de închisoare cu executare a lui Adrian Năstase, fost premier în perioada 2000-2004, preşedinte al PDSR în aceeaşi perioadă. Potrivit judecătorilor, Adrian Năstase a fost condamnat în dosarul "Trofeul Calităţii" pentru încălcarea prevederilor Articolului 13 din Legea 78/2000. Potrivit acestui aricol, "Fapta persoanei care îndeplineşte o functie de conducere într-un partid (...) de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani".
  19:50

Instanţa supremă emite mandatul de executare a pedepsei de doi ani de închisoare în cazul lui Adrian Năstase.

  20.30 Echipele de televiziune au inceput sa se stranga la una dintre resedintele familiei Nastase situata in centrul Bucurestiului, pe strada Zambaccian.
  22:45 Doi poliţişti sosesc la reşedinţa amintita a lui Adrian Năstase.
  23:30 Televiziunea Antena 3 anunţă ca "surse guvernamentale aproape credibile spun că Adrian Năstase ar fi încercat să se sinucidă după ce poliţiştii au venit la locuinţa sa, el provocându-şi o rană în zona gâtului cu un pistol".
  23.35 Ştirea presupusei tentative de suicid a fostului premier Năstase este preluată de presa naţională.
  23:45 O ambulanţa soseşte la reşedinţa fostului premier. Adrian Nastase este scos pe targă, cu un fular în jurul gâtului. Ambulanţa se îndreaptă către Spitalul de urgenţe Floreasca aflat în apropiere.
  23.55 Citând aceleaşi surse, televiziunea Antena 3 anunţă că presupusa tentativa de suicid a fostului premier ar fi eşuat, "un poliţist erou împiedicându-l în ultima clipă pe Adrian Năstase să îşi ia viaţa".
  JOI 21 iunie
  00.00 Ion Iliescu, preşedintele României pe vremea în care Adrian Năstase a fost premier, a declarat la Antena 3 că "Adrian Năstase a fost tracasat şase ani cu procesele şi a cedat nervos".
  00.10 Premierul Victor Ponta a venit la Spitalul Floreasca. El a declarat că a venit în vizită la un om aflat în suferinţă şi s-a întrebat retoric dacă acum "preşedintele Băsescu este fericit".
  00.15 Parchetul general anunţă printr-un comunicat că "pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a constituit o cauză, având ca obiect incidentul petrecut în seara zilei de 20.06.2012, cu ocazia executării mandatului privind executarea pedepsei privative de libertate a închisorii aplicată numitului Nastase Adrian. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost sesizat de organele de poliţie, iar din primele date comunicate a rezultat că ar fi existat o tentativă de suicid a numitului Nastase Adrian". 
  01.00 Primele declaraţii ale medicilor. Aceştia spun că Adrian Năstase va fi operat dimineata, "starea lui fiind acum stabilă".
  10:00 Operaţia fostului premier Adrian Năstase începe si dureaza aproximativ o ora. 
  11.30 Procurorul general al României declară că Adrian Năstase avea dreptul să posede arme. Parchetul emite un nou comunicat, potrivit căruia "în continuarea cercetărilor în cauza privind incidentul petrecut, în seara zilei de 20.06.2012, referitor la tentativa de suicid a lui Năstase Adrian, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, împreună cu echipa operativă, au finalizat, în dimineaţa zilei de 21.06.2012, în jurul orelor 03.00,  cercetarea la faţa locului. Cu acest prilej, au ridicat două obiecte de vestimentaţie (cămaşa şi maieul) pe care acesta le purta în momentul producerii incidentului, arma folosită, respectiv un revolver SMITH &WESSON, calibru 38 special şi proiectilul provenit de la focul de armă tras, în privinţa acestora din urmă fiind dispusă expertiza balistică".
  12:00 "Adrian Năstase a fost norocos pentru că nu i-au fost afectate structuri anatomice vitale", a declarat după operaţie medicul Ioan Lascăr. El a spus ca "glontul a intrat din partea stanga a gatului, prin muschiul sterno-cleido-mastoidian. Mai departe a atins cartilagiul tiroidian, din care a desprins o bucatica. A trecut apoi prin muschiul sterno-cleido-mastoidian din partea dreapta a gatului, foarte aproape de vena jugulara, pe care insa nu a atins-o. A ocolit clavicula producand leziune cutanata la acest nivel si a iesit prin muschiul deltoid drept". Potrivit doctorului Lascar, Adrian Nastase "nu va ramane cu sechele, ci doar cu niste cicatrici, pentru ca leziunile sunt superficiale".
  12:20 Avocaţii lui Adrian Năstase au depus o cerere de amânare cu trei luni a executării pedepsei.
   15.00 Într-un interviu la o televiziune privată, ministrul de interne Ioan Rus (PSD) a declarat ca în ziua anunţării condamnării a vorbit la telefon cu Adrian Năstase şi şi-a dat seama că aceasta "vrea să se sinucidă". Ministrul Rus a mai spus ca el a cerut ambulanţei să vină la reşedinţa lui Adrian Năstase "pentru că presimţea că urma să se întample ceva rău". 
   17.00 Aproximativ zece-douăzeci de tineri s-au adunat în faţa reşedintei fostului premier purtând fulare la gât în semn de protest faţă de ceea ce ei au numit "lipsa de demnitate a lui Adrian Năstase". 
  17:30 Andrei Năstase, fiul fostului premier, anunţă pe Facebook că vineri la ora 17.00 va citi la Spitalul Floreasca o scrisoare lăsată de tatăl său, despre care spune că este "un fel de testament public".
    VINERI 22 iunie
  9:30 Evoluţia postoperatorie a lui Adrian Năstase este foarte bună, în parametri normali, "nu a făcut febră, nu a avut dureri", a declarat doctorul Ioan Lascăr.
  13:20 Medicul Şerban Brădişteanu a declarat că, la dorinţa familiei lui Adrian Năstase, spitalul Floreasca nu mai poate să furnizeze niciun fel de informaţie privind starea de sănătate a fostului premier.
  15:45 Andrei Năstase, fiul lui Adrian Năstase, anunţă că nu mai face publică, vineri, la ora 17.00, scrisoarea tatălui său, întrucât acesta i-a interzis acest lucru şi pentru că numărul mare de persoane care doreau să fie prezente ar fi perturbat activitatea spitalului Floreasca.
  17:00 Câteva zeci de simpatizanţi s-au adunat, vineri, pe trotuarul din faţa spitalului Floreasca pentru a-i transmite "La mulţi ani!" lui Adrian Năstase, care împlineşte vârsta de 62 de ani, aceştia scandând şi lozinci împotriva preşedintelui Băsescu. Un lider PSD a explicat ca "testamentul public" al lui Adrian Nastase nu mai este citit pentru ca "ar zgudui viata politica din Romania".

Etichete Adrian NăstaseŞerban BrădişteanuLaura Codruţa KövesipoliţiştianchetăaudieriDNAacte medicale

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live