Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DE LA Joi, 13 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Luminiţa Apostol

26 Aprilie 2013
Vizualizari: 1118
Comentează add

Comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn susţine că politicile de austeritate trebuie menţinute pentru a sprijini creşterea economică în UE.

Politicile de austeritate "trebuie continuate"

luminita-apostol

Comisarul european pentru afaceri economice, Olli Rehn. Foto: Reuters.

Pentru a sprijini creşterea economică trebuie făcut tot ceea ce se poate, prin intermediul reformelor structurale, dar şi prin investiţii publice şi private, menţinând în acelaşi timp politicile care duc la consolidarea finanţelor publice. Cu alte cuvinte, politicile de austeritate.

Asta susţine comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, care a fost audiat în Comisia de afaceri economice a Parlamentului European.

O dezbatere animată a fost joi în Comisia de afaceri economice a Parlamentului European, comisarul pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, fiind sub tirul întrebărilor deputaţilor europeni, preocupaţi de soarta economiei europene, aflată încă criză, ca şi de măsurile de redresare preconizate de Comisia Europeană.

Deputaţii europeni au recunoscut că există semne vizibile, chiar dacă fragile încă, ale redresării economice şi în timp ce unii au criticat măsurile de austeritate ale Comisiei Europene, alţii au cerut Comisiei să nu cedeze în faţa celor care vor renunţarea la austeritate.

Comisarul Olli Rehn a răspuns numeroaselor întrebări ale deputaţilor şi a amintit de dezechilibrele macroeconomice constatate de Comisia Europeană în urmă cu două săptămâni pentru 13 state ale Uniunii.

Aici trebuie spus că România nu face parte dintre aceste ţări.

Comisarul Rehn a subliniat că natura şi gravitatea acestor dezechilibre sunt diferite de la o ţară la alta şi a dat drept exemplu Slovenia şi Spania, unde dezechilibrele sunt excesive, a spus el.

Comisarul Rehn a pledat ca ţările aflate sub programe de sprijin, cum sunt Spania, Portugalia sau Irlanda, să îşi continue reformele, pentru a ajunge nu numai la relansare economică, ci şi la creştere economică durabilă şi la crearea de locuri de muncă.

Unii deputaţi europeni i-au reproşat comisarului Rehn că la nivelul Comisiei Europene nu sunt făcute destule eforturi pentru reducerea şomajului şi pentru crearea de locuri de muncă şi au criticat faptul că executivul european nu face destule presiuni asupra statelor care se află sub programe de sprijin pentru a renunţa la cheltuielile militare, deşi renunţă la cele pentru învăţământ sau pentru sănătate.

Comisarul Olli Rehn a reamintit deputaţilor că cheltuielile militare sunt o competenţă a statelor membre şi că organizarea cheltuielilor naţionale, în general, depinde de fiecare stat membru în parte.

Trebuie stimulat mediul de afaceri

Comisarul Rehn a mai subliniat că în timp ce statele Uniunii iau măsuri pentru stimularea creşterii economice şi pentru crearea de locuri de muncă, este la fel de important să fie ţinute sub control datoriile publice ale statelor membre, ajunse la un nivel foarte înalt şi care au un impact negativ, a spus comisarul Rehn, asupra creşterii economice durabile.

El s-a declarat de acord cu unii deputaţi că revenirea la creşterea economică nu se poate face doar prin politici macroeconomice, ci trebuie stimulat mediul de afaceri.

"Pentru a sprijini creşterea economică, trebuie făcut tot ce se poate, prin intermediul reformelor structurale, ca şi prin investiţii publice şi private, menţinând în acelaşi timp politicile care duc la o consolidare consistentă a finanţelor publice", a apreciat comisarul Olli Rehn.

Deputaţii europeni nu i-au pus joi comisarului Olli Rehn întrebări legate de situaţia Ciprului şi de recentul acord încheiat de Nicosia cu UE şi FMI, acord care a stârnit numeroase controverse.

Toate întrebările pe această temă şi criticile vor fi formulate de deputaţii europeni la 7 şi 8 mai, când comisarul Rehn va reveni la dezbaterile speciale pe această temă, alături de preşedintele Eurogrup şi de reprezentanţii Băncii Centrale Europene.


Etichete Olli RehnComisia EuropeanăeconomieeuroUEFMICipruBCEEurogrup

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live