Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI * Meteo * Sport) Marţi, 16 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

24 Ianuarie 2015
Vizualizari: 1819
Comentează add

Politicienii paşoptişti, dar şi de oameni simpli au contribuit decisiv la succesul Unirii Principatelor, spune istoricul Dan Ciupercă.

Politicienii paşoptişti, în spatele Unirii Principatelor

radiojurnal

Alexandru Ioan Cuza. Foto: Arhivă.

Politicienii paşoptişti au contribuit decisiv la succesul acestui act istoric care a permis, ulterior realizarea Marii Uniri de la 1918, spune istoricul Dan Ciupercă într-un interviu realizat de Constanţa Comănici.

Dan Ciupercă, profesor de istorie la Colegiul Naţional Tudor Jianu din Capitală, spune că Unirea a fost realizată de o generaţie de politicieni formaţi de la 1848, dar şi de oameni simpli, care vroiau un stat unitar.

"Generaţia aceasta a reuşit să realizeze Unirea şi să obţină independenţa, în condiţiile în care noi nu existam pe hartă" a spus Dan Ciupercă.

În scurta sa domnie, de numai şapte ani, Alexandru Ioan Cuza a modernizat România prin sistemul de reforme promovat de către el şi de către premierul Mihail Kogălniceanu.

Unirea Principatelor, sărbătorită şi la Focşani

Evenimentele încep de la ora 15:00 cu un concert de muzică militară, transmite corespondentul RRA, Cristina Moise.

La ora 16:00, în Focşani va răsuna Imnul Europei, pentru ca ulterior oficialităţile prezente la manifestări să primească salutul Gărzii de Onoare.

Mai apoi, Paula Seling va intona Imnul Naţional al României, iar după alocuţiunile autorităţilor prezente Veta Biriş va interperta Hora Unirii, în care de obicei se prind mii de oameni prezenţi în cea mai mare piaţă a Vrancei.

Marcarea celor 156 de ani de la Mica Unire se încheie cu un concert de muzică populară al Vetei Biriş, urmat de retragerea cu torţe. 


Etichete Dan CiupercăUnirea PrincipatelorŢăra RomâneascăMoldovaAlexandru Ioan CuzaistoriemanifestăriFocşani

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live