Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Politica monetară a BCE "se va menţine relaxată pe termen mediu"

Banca Centrală Europeană pregăteşte noi măsuri ca urmare a creşterii riscului intrării în deflaţie.

Euranet Plus.

Articol de Victor Gheorghe, 27 August 2014, 10:19

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a fost cel care a avertizat că, dacă inflaţia continuă să scadă, atât companiile, cât şi consumatorii vor reduce cheltuielile, în aşteptarea unor preţuri mai mici.

În aceste condiţii, Draghi a spus că instituţia pe care o conduce este pregătită să răspundă cu toate mijloacele ce-i stau la dispoziţie, afirmaţie ce a reaprins aşteptările că banca va lansa un program de achiziţie a activelor financiare.

Afirmaţiile au fost făcute recent la un simpozion organizat de Rezerva Federală la Jackson Hole, în Statele Unite.

Audio: Politica monetară a BCE "se va menţine relaxată, pe termen mediu"

Simpozionul reuneşte guvernatorii principalelor bănci centrale din lume. De-a lungul anilor, acolo s-au emis semnale de politică monetară, care au influenţat evoluţia pieţelor financiare. De această dată, tema simpozionului a fost "Dinamica forţei de muncă".

În discursul său, preşedintele Băncii Centrale Europene a atras atenţia asupra nivelului ridicat al şomajului structural, în special în ţările europene afectate de problema datoriilor suverane. Conform analizei prezentate de Mario Draghi, numărul şomerilor pe termen lung din zona euro a depăşit nivelul de 6% din totalul populaţiei active, în creştere, de la sub 3% înainte de criză.

Totodată, Draghi a vorbit despre conexiunile între nivelul ridicat al şomajului şi declinul investiţiilor în sectorul de construcţii, dar şi gradul de şcolarizare al populaţiei active, în sensul că cei cu un nivel mai redus de educaţie prezintă un nivel mai ridicat al şomajului. În acest context, Draghi a subliniat că politica monetară a Băncii Centrale Europene se va menţine relaxată, pe termen mediu.

Aceste măsuri de relaxare cantitativă ar presupune ca BCE să cumpere obligaţiuni de pe piaţă pentru a menţine rata dobânzilor la un nivel jos şi pentru a creşte rezerva de bani.

Potrivit experţilor - citaţi de Bloomberg - inflaţia din zona euro a încetinit în luna august, ajungând la 0,3%, în condiţiile în care obiectivul BCE este atingerea unei rate de inflaţie de puţin sub 2%.

Raportul oficial cu privire la evoluţia inflaţiei din ultima lună va fi făcut public în 29 august.

Consiliul Guvernatorilor BCE se întruneşte în 4 septembrie, pentru a stabili politica monetară şi a face publice noi previziuni asupra economiei din zona euro.