Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Sâmbătă, 28 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Luminiţa Apostol

6 Iunie 2013
Vizualizari: 1257
Comentează add

Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, şi comisarul pentru industrie, Antonio Taiani, au pledat pentru o politică industrială comună în UE, care să amelioreze efectele crizei.

"Politică industrială comună" în UE

luminita-apostol

Foto: Arhivă Agerpres.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi comisarul pentru industrie, Antonio Taiani, au pledat astăzi pentru o politică industrială comună la nivelul Uniunii, care să amelioreze efectele crizei.

Prezenţi la o conferinţă de specialitate aceştia au susţinut necesitatea unei astfel de reglementări comunitare, pe care o consideră esenţială pentru prosperitatea cetăţenilor europeni.

Din partea României a fost prezent la eveniment ministrul economiei, Varujan Vosganian.

Criza economică a accelerat pierderea competitivităţii şi declinul industrial, acestea fiind principalele cauze ale şomajului ajuns la 12% în UE.

De la declanşarea crizei în 2008 şi până acum, industria europeană a pierdut peste 3,8 milioane de locuri de muncă - a subliniat comisarul pentru industrie, Antonio Taiani, şi a insistat că dacă Europa vrea să iasă din criză trebuie construită o politică industrială solidă.

Comisarul Taiani a spus că industria nu înseamnă doar întreprinderile mari, ci şi cele mici, dar punctele cele mai importante, subliniate de comisarul Taiani, dar şi de participanţii la conferinţă sunt asigurarea accesului la finanţare pentru întreprinderi, preţul mare al energiei şi birocraţia, cu alte cuvinte, reducerea birocraţiei pentru a permite o funcţionare mai eficientă a întreprinderilor.

Jürgen Duman, preşedintele Business Europe, organizaţia patronală la nivel european, a spus că principala problemă pentru Europa este lipsa muncitorilor cu o înaltă calificare, deci educaţia, de care se leagă şi rata foarte mare a şomajului în unele ţări, şi aici el a citat Spania.

Ministrul român al economiei, Varujan Vosganian, a spus că pentru România chestiunea principală legată de educaţie este lipsa spiritului antreprenorial.

"Avem şi categorii care din cauza evoluţiei sociale generale şi a condiţiilor concrete trebuie încurajate cu deosebire, e vorba de şomeri, mai ales de şomerii de peste 50 de ani, e vorba de femei şi e vorba de tineri" a declarat Varujan Vosganian.

Ministrul economiei a mai spus că pentru a încuraja spiritul antreprenorial în România ar trebui să existe manuale specializate încă de la liceu, în care tinerii să înveţe ce înseamnă o companie şi cum se înfiinţează o companie.


Etichete Jose Manuel BarrosoAntonio TaianiVarujan VosganianCEUEcrizăindustrieşomaj

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live