Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI CU SOARE (continuare) Duminică, 25 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

George Popescu

9 Februarie 2012
Vizualizari: 11420
Comentează add

Invitaţi: prof. univ. dr. Ion Calafeteanu - Centrul pentru Cercetarea istoriei relaţiilor internaţionale „Grigore Gafencu” şi prof. univ. dr. Gheorghe Sbârnă - Universitatea Valahia din Târgovişte.

Politica de alianţe a României în perioada interbelică Politica de alianţe a României în perioada interbelică - Conține audio

george-popescu

România în perioada interbelică. Foto: Agerpres

Spiritul versaillez – al Conferinţei de la pace de la Paris – transpare în toate acţiunile politice şi diplomatice româneşti din perioada interbelică.

Drumul de la „ Mica Înţelegere” la „ Pactul Balcanic” a fost scurt, însă dinamic.

A beneficiat de asistenţa şi expertiza celor mai iluştri oameni politici şi diplomaţi.

A imagina şi a pune în funcţiune un sistem de apărare colectivă a frontierelor derivate din Tratatele postbelice a fost o acţiune întâi de toate şi o acţiune temerară, ca statele mici şi mijlocii dintr-o Europă plină de răni şi aproape distrusă de flagel să se opună statelor revizioniste – Germania, URSS, Ungaria, Bulgaria.
 
Sprijinul aliaţilor tradiţionali ai României, Franţa şi Marea Britanie a figurat ca o supralicitare din partea Bucureştiului, în sensul că se aştepta la mai mult după război din partea acestora.
 
Sentimentele şi realitatea politică sunt diferite şi se manifestă diferit, susţinea unul dintre invitaţii acestei ediţii, aşa încât să nu ne aşteptăm la minuni, când vorbim de o politică de apărare comună.
 
România a încheiat tratate cu noii vecini – Cehoslovacia, Polonia, cu Statul Sârbo-croat, din 1929, Iugoslavia , cu Grecia , în perioada 1921 – 1930, a depus toată ştiinţa şi foloasele reprezentanţilor săi la Societatea Naţiunilor, prin Nicolae Titulescu şi Vespasian Pella.
 
AUDIO: emisiunea "Istorica", ediţia din 6 februarie 2012
 
 

 
 
În a doua decadă a perioadei interbelice, fiecare ţară a căutat să acţioneze comun, însă eforturile lor s-au izbit de o anumită indiferenţă a Marilor Puteri, aşa cum reiese şi din opinia istoricului britanic Keith Hitchins în a sa „România, 1866 – 1947”.
 
Accelerarea demersurilor şi acţiunilor politice, inclusiv militare ale Germaniei naziste dublate de opoziţia URSS a dus la erodarea alianţelor defensive cu caracter regional iniţiate şi întreţinute şi de România.
 
O varietate de scenarii şi noi informaţii cu privire la subiectul propus se regăseşte în fişierul sonor.
 
Contribuţii editoriale : „Nou început al relaţiilor româno – polone –1921” de dl. ministru plenipotenţiar al României la Varşovia, Nicolae Mareş. Un interviu de Mirela Băzăvan.
 
Consultant ştiinţific: drd. Olga Sandu
 
Ne puteţi scrie la : istorica@radioromania.ro şi ne puteţi asculta în direct şi în reluare la adresa de Internet : www.romania-actualitati.ro.

Etichete perioada interbelicăIon CalafeteanuGheorghe Sbârnăapărare colectivăRomânia

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live