Ascultă Radio România Actualitaţi Live

"Politică comună" pentru imigraţia legală

Euro-parlamentarii au cerut o politică comună pentru imigraţia legală, solidaritate cu statele membre care sunt cele mai expuse valurilor de imigranţi.

Euranet Plus.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 11 Octombrie 2013, 10:18

Parlamentul European a votat, joi, la Strasbourg, o rezoluţie privind implicarea mai fermă a instrumentului european de supraveghere a frontierelor – EUROSUR – în depistarea, identificarea şi salvarea ambarcaţiunilor încărcate cu imigranţi, aflate în pericol, în special în Marea Mediterană.

Euro-deputații au subliniat că găsirea unor modalități de evitare a unor tragedii asemănătoare cu cea de pe coastele insulei italiene Lampedusa, de la 3 octombrie - când o ambarcaţiune cu peste 500 de oameni din ţări africane la bord a eşuat, aproape 300 dintre pasagerii clandestini perzându-şi viaţa - este o provocare nu numai pentru Italia, ci şi pentru întreaga Uniune Europeană.

Euro-parlamentarii au cerut o politică comună pentru imigrația legală, solidaritate cu statele membre care sunt cele mai expuse valurilor de imigranți şi rezolvarea cauzelor adânci ale problemelor pe care spatiul comunitar le are cu țările din care provin astfel de valuri de imigranți.

Audio: Întărirea rolului EUROSUR, necesară.

Nu numai cuvinte de solidaritate sunt necesare, ci şi acțiuni, au subliniat deputații.

De aceea este necesară întărirea rolului EUROSUR - sistemul european de supraveghere a frontierelor, un instrument al Agenţiei Europene pentru Gestionarea Cooperării Operative la Frontiere - FRONTEX, creat în 2011, cu scopul de a întări coordonarea între statele membre pentru prevenirea şi combaterea cazurilor grave de criminalitate, cum ar fi traficul de droguri şi de persoane, şi pentru reducerea numărului de pierderi de vieţi omeneşti din rândul migranţilor care încearcă să ajungă în Europa pe mare.

EUROSUR a fost, aşadar creat, tocmai cu scopul da a detecta şi combate activităţile reţelelor infracţionale şi de a participa la salvarea migranţilor, care îşi riscă viaţa, atunci când încercă să ajungă pe ţărmurile europene.

La începutul săptămânii, comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, anunţa, la Luxemburg, la reuniunea miniştrilor europeni de interne, că le va propune statelor membre să organizeze o mare operaţiune de securitate şi salvare în Mediterana, de la Cipru până în Spania.

După tragedia de la Lampedusa, guvernul italian şi Comisia Europeană au convenit, joi, asupra introducerii temei imigraţiei ilegale pe agenda viitorului Consiliu European din 24 - 25 octombrie de la Bruxelles.