Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Politica agricolă comună, "simplificată și modernizată"

Simplificarea și modernizarea sunt cuvintele-cheie și principalele obiective ale comiunicării privind viitorul politicii agricole comune.

Politica agricolă comună, "simplificată și modernizată"

Articol de Arina Petrovici, 22 Decembrie 2016, 08:21

Politica agricolă comună este o politică europeană fundamentală și indispensabilă, așa că ea trebuie simplificată, pentru a ușura povara administrativă de pe umerii agricultorilor, și trebuie modernizată, pentru a onora provocările secolului 21 și a împlini obiectivele de dezvoltare durabilă.

Simplificarea și modernizarea sunt cuvintele-cheie și principalele obiective ale comiunicării privind viitorul politicii agricole comune, pe care Comisia Europeană dorește să le adopte până la sfârșitul anului 2017 – susține președintele Jean Claude Juncker.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Acesta a precizat recent, la conferința privind perspectivele agricole ale Uniunii Europene, că, într-o primă etapă, va fi lansată, la începutul anului viitor, o consultare publică, în cadrul căreia oricare cetățean european va putea contribui la dezbatera orientărilor pe care trebuie să le aibă în viitor această politică strategică de importanță majoră.

Prima politică europeană comună a fost cea agricolă, în pofida eforturilor celor care voiau să o distrugă.

Trebuie să ne amintim – a rememorat președintele Juncker – că până în 1964, Europa nu și-a acoperit din producție proprie necesarul alimentar.

Un fapt care ar putea surprinde generațiile de azi, dar care nu trebuie uitat, pentru că nici măcar nu a trecut chiar atât de multă vreme de la mijlocul secolului trecut. Gravele penurii alimentare au constituit, pentru milioane de cetățeni europeni, monedă de schimb.

O țară, un continent care nu-și poate asigura hrana din resurse proprii este, din punct de vedere geostrategic, o țară sau un continent pe cale de dispariție, pentru că stă la mâna altora. Iar eu nu vreau să văd Europa stând la mâna altora – a subliniat Jean Claude Juncker.

Actuala politică agricolă comună permite protejarea a 22 de milioane de agricultori și a 44 de milioane de angajați care depind direct sau indirect de agricultură.

Ca ordin de mărime, 44 de milioane este dublul numărului angajaților din sectoarele auto și aviatic la un loc – a explicat președintele Comisiei.

Apoi, politica agricolă comună ne oferă mijloacele de conservare a unui mod de viață european care contribuie la crearea de locuri de muncă, la creștere economică și la investiții, dar și la o dinamică a comunităților rurale în fiecare stat membru al Uniunii.

Și nu în ultimul rând, actuala politică agricolă comună asumă integral responsabilitățile în materie de solidaritate.

Un exemplu ar fi ajutorul suplimentar de peste un miliard de euro pus la dispoziția agricultorilor care se confruntă cu grave dificultăți mai ales, dar nu numai, în sectorul industriei laptelui.

Prin urmare, această politică trebuie, fără nicio îndoială, menținută – a insistat președintele Juncker – dar și ajustată sau completată atunci când se constată că este necesar.