Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TOPUL NOSTRU... MUZICA VOASTRA Sâmbătă, 20 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

18 Decembrie 2017
Vizualizari: 1097
Comentează add

Publius Ovidius Naso a fost exilat de împăratul Augustus la Tomis, Constanţa de astăzi, unde a rămas până la moartea sa la zece ani mai târziu.

Poetul roman Ovidius reabilitat după peste 2 mii de ani

sergiu-stet

  Ovidiu în exil, ulei pe carton de Ion Theodorescu-Sion (1915). 

Poetul latin Ovidius a fost reabilitat după mai bine de 2.000 de ani de la momentul în care împăratul Augustus l-a surghiunit la capătul Imperiului Roman, pe teritoriul României. Consiliul Local al Municipiului Roma a aprobat în unanimitate o iniţiativă promovată de partidul populist Mişcarea 5 Stele cu scopul de a "repara grava greşeală" suferită de Ovidius, considerat unul dintre cei trei poeţi de marcă ai literaturii latine, alături de Virgilius şi Horatius.

Prestigiosul cotidian britanic The Guardian aminteşte că Ovidius este cunoscut mai ales pentru poemul său epic în 15 cărţi Metamorfozele şi pentru culegerea sa de elegii de dragoste Ars Amatoria (Arta Iubirii), Publius Ovidius Naso a fost exilat în anul 8 d. Chr., la Tomis, o aşezare antică îndepărtată de la Marea Neagră, unde se află astăzi oraşul-port Constanţa.

La Tomis, Ovidius a rămas până la moartea sa, zece ani mai târziu. Deşi exilul său a fost ordonat direct de către împărat, comentatorii au făcut multe speculaţii de-a lungul timpului asupra motivului real al exilării lui Ovidius. Poetul însuşi a pus acest exil pe seama unui poem şi a unei greşeli, "carmen et error".

Specialiştii cred că motivul a fost probabil o combinaţie de trei factori: poemele erotice ale lui Ovidius, considerate ofensatoare, o atitudine lipsită de respect faţă de Augustus şi o posibilă implicare într-o intrigă sau scandal, ale cărui detalii nu se cunosc. 

Mişcarea 5 Stele, care deţine majoritatea mandatelor din consiliul municipial, a cerut adoptarea unor "măsuri necesare" pentru revocarea ordinului de exil, acţiunea fiind văzută de viceprimarul din Roma, Luca Bergamo, drept una de importanţă simbolică. "Este vorba despre dreptul fundamental al artiştilor de a se exprima liber în cadrul societăţilor în care, peste tot în lume, libertatea de exprimare artistică este în mod constant îngrădită", le-a spus Bergamo consilierilor. 

Ovidius a fost în mod incontestabil "unul dintre cei mai mari poeţi din istoria umanităţii", a spus viceprimarul, adăugând că motivele reale ale misterioasei sale expulzări de către împărat "nu au fost niciodată identificate într-un izvor istoric".  Sulmona (pe atunci Sulmo), oraşul din Abruzzo în care s-a născut poetul, l-a achitat în mod formal de orice ar fi făcut rău.

La fel s-a întâmplat şi cu Dante, cel mai mare poet al Renaşterii, care a fost reabilitat în 2008 de oraşul Florenţa, de unde fusese exilat sub ameninţarea pedepsei cu moartea în anul 1302.  Ultele poeme şi epistole scrise de Ovidius în exil au fost strânse în Tristele şi Ponticele, opere descrise de criticii literari drept o "prezentare clinică" a condiţiei exilului, "care demonstrează efectul devastator asupra moralului, talentelor şi, probabil, şi a psihologiei persoanei afectate" 


Etichete OvidiusAugustusîmpăratpoetexilMişcarea 5 StelepopulismVirgiliusHoratiusMetamorfozeleArs AmatoriaPublius Ovidius NasoLuca BergamoDanteTristelePonticele

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live