Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Marţi, 07 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Mihaela Helmis

29 Martie 2019
Vizualizari: 1333
Comentează add

Sunt 10 ani de când poetul Grigore Vieru ne-a rămas prin verbul său, prin nădejde şi prin credinţa sa în neamul din care facem parte.

Podul de cântec - Grigore Vieru şi cântecele care salvează un neam Podul de cântec - Grigore Vieru şi cântecele care salvează un neam  - Conține audio

mihaela-helmis

Foto: Mihaela Helmis

Sunt 10 ani de când  poetul Grigore Vieru ne-a rămas prin  verbul său, prin nădejde  şi prin credinţa sa în neamul din care facem parte. Podurile noastre  de cuvânt,de poezie si de cântec  sunt semne ale identităţii şi ele s-au îmbogăţit  şi la întâlnirea   dintre poetul Grigore Vieru şi  compozitorul Eugen Mamot. Intalnirea de  la Muzeul Literaturii din Bucureşti  a fost  mai mult decât povestea celor  30 dintre  cântecele pentru copii ale celor doi. Acestea  au fost strânse  în culegerea   „Anotimpuri și culori”,aparuta la Editura Arc din  Chișinău şi sunt cântate de copii care învaţă că poezia  e cântec şi cântecul e poezie . In limba care ne uneşte de-a stânga şi de-a dreapta Prutului.

AUDIO:

Întâlnirea de la Bucuresti a fost  moderată de compozitorul culegerii, Eugen Mamot,  în prezența profesorului Jean Lupu, fondatorul și dirijorul corului „Symbol”, a dlui Mihai Gribincea, ambasador al Republicii Moldova  la Bucureşti dar si a grupul de copii „Tralala Kids”, de la Școala de muzică „Tralala School” din București, conducător Maria Stepovenco, eleva, la timpul sau a profesorului Eugen Mamot şi membră a Corului Lia Ciocarlia.

Poetul Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935 în satul Pererâta, judeţul Hotin. El este autorul volumelor de versuri „Alarma”, „Muzicuţe”, „Mama”, „Numele tău”,  „Aproape”, „Un verde ne vede”, „Taina care mă apără”, „Rădăcina de foc” ș.a. Grigore Vieru este şi autorul „Abecedarului”. Opera sa a fost tradusă în engleză, rusă, germană, italiană, bulgară şi în alte limbi. În 1988 i-a fost acordată cea mai prestigioasă distincţie internaţională în domeniul literaturii pentru copii: Diploma de Onoare „H. Ch. Andersen”. În 1990 a fost ales Membru de Onoare al Academiei Române. S-a stins din viaţă la 18 ianuarie 2009 în urma unui accident rutier. Grigore Vieru a fost decorat post-mortem cu Ordinul Naţional „Steaua României”. În prezent, mai multe şcoli din Republica Moldova, un bulevard din Chișinău şi o stradă din Iaşi, îi poartă numele.
 


Etichete Grigore VieruPodul de cântec

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live