Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Joi, 11 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Septimiu Roman

22 Februarie 2010
Vizualizari: 1723
Comentează add

Înfiinţarea unei Comisii parlamentare pentru revizuirea Constituţiei a fost amânată.

PNL şi PSD, împotriva propunerii PD-L

septimiu-roman

Foto: Agerpres

Demersul Partidului Democrat-Liberal de înfiinţare a unei Comisii parlamentare pentru revizuirea Constituţiei nu a avut sorţi de izbândă.

Reprezentanţii PNL şi PSD în Birourile Permanente Reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au votat azi împotriva propunerii PD-L, amânând practic constituirea acestei comisii.

Opoziţia şi-a maneifestat astfel dezacordul faţă de scopul urmărit de PD-L, trecerea la parlamentul unicameral şi reducerea numărului de parlamentari, conform rezultatului referendumului naţional din 22 noiembrie 2009.

"PNL este în favoarea revizuirii Constituţiei, dar după o dezbatere serioasă şi o informare prealabilă a cetăţenilor", consideră deputatul Călin Popescu Tăriceanu, liderul grupului din Cameră.

"Astăzi am constatat că solicitarea PD-L se baza pe un singur element, şi anume, cel legat de referendumul prin care cetăţenii şi-au exprimat susţinerea, să spunem, pentru formula de parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari. PD-L încearcă să facă un joc de imagine şi la acest joc de imagine nu intenţionăm să ne asociem", a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Preşedinta Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, vorbind în numele PD-L, consideră un precedent periculos blocarea prin artificii procedurale a constituirii comisiei.

"Un precedent periculos pentru că, iată, de această dată avem un referendum validat de români, deci peste 50% dintre români s-au dus la vot şi s-au exprimat în modul foarte ferm ca în România să existe un parlament unicameral şi în acelaşi timp solicitând şi reducerea numărului de parlamentari", a spus Roberta Anăstase.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană(PSD) este de părere că o comisie trebuie înfiinţată cât mai repede, dar după omogenizarea punctelor de vedere ale liderilor grupurilor parlamentare.

"Eu aş insista ca un referndum de modificare a Constituţiei să aibă loc într-un an neelectoral. Anul viitor, 2011, să fie un an de referendum pe modificarea Consitituţiei, într-un an neelectoral, să declanşăm o procedură de consultare care va dura câteva luni de zile, care va însemna şi o dezbatere amplă în societate, cu experţii, cu profesorii de drept constituţional, şi astfel am putea să avem o dezbatere mai puţin pătimaşă cu privire la tipul de republică pe care românii trebuie să-l aibă", a declarat Mircea Geoană.


Etichete Mircea GeoanăRoberta Anastaseconstituţiecomisierevizuire

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live