Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII (CONTINUARE) Miercuri, 14 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cătălin Purcaru

21 August 2020
Vizualizari: 316
Comentează add

Anunţul a fost făcut de liderul PNL, premierul Ludovic Orban, la scurt timp după ce textul moţiunii a fost citit ieri în parlament de senatorul social democrat, Lucian Romaşcanu.

PNL - sesizare privind conflictul juridic dintre guvern şi parlament

catalin-purcaru

 Foto cdep.ro

La Bucureşti, liberalii urmează să depună astăzi o sesizare sub forma unui conflict juridic de natură constituţională între guvern şi parlament, deoarece PSD a depus moţiunea de cenzură în vacanţa legislativă, în sesiune extraordinară.
 
Anunţul a fost făcut de liderul PNL, premierul Ludovic Orban, la scurt timp după ce textul moţiunii a fost citit ieri în parlament de senatorul social democrat, Lucian Romaşcanu. În schimb, conducerea PSD vrea să stabilească astăzi un calendar pentru votul asupra documentului. Ce reproşează în moţiune social democraţii guvernului liberal şi care este reacţia executivului aflăm de la Cătălin Purcaru.
 
Reporter: Social democrații critică guvernul PNL pentru modul cum a gestionat criza medicală provocată de noul coronavirus și susțin că nu au fost achiziționate suficiente echipamente medicale pentru combaterea epidemiei. În documentul prezentat în parlament de către senatorul Lucian Romașcanu, se reproșează lipsa măsurilor economice concrete și împrumuturile care au fost făcute în perioada guvernării PNL.
 
Lucian Romașcanu: În numai nouă luni de guvernare, ministrul finanțelor publice a împrumutat peste 105 miliarde de lei, de patru ori mai mult decât guvernarea PSD. Cu o viteză de împrumut de 1.000 de euro pe secundă, ponderea datoriei guvernamentale a explodat la 40% din PIB în luna mai a anului 2020.
 
Reporter: Replica premierului Ludovic Orban nu a întârziat să apară la finalul ședinței plenului reunit.
 
Ludovic Orban: Este o minciună gogonată de la cap la coadă, iar ideea de a depune moțiune de cenzură, în situația în care se găsește în România, arată iresponsabilitate.
 
Reporter: Prim-ministrul a anunțat că a luat decizia să depună o sesizare la Curtea Constituțională pentru un conflict între guvern și parlament privind depunerea moțiunii de cenzură în sesiunea extraordinară.
 
Ludovic Orban: Până nu se pronunță Curtea Constituțională, din punctul meu de vedere, este neconstituțional să se deruleze în continuare procedura, deși noi suntem pregătiți pentru a face față acestei moțiuni de cenzură în orice moment.
 
Reporter: În schimb, liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, susține că depunerea moțiunii de cenzură în sesiunea extraordinară respectă toate prevederile constituționale.
 
Alfred Simonis: Să ataci la Curtea Constituţională o procedură legală constituțională, un drept al opoziției de a depune moțiune de cenzură arată nu doar prostie, dar și o disperare.
 
Reporter: Social democrații continuă negocierile cu celelalte partide parlamentare, mai puțin cu PNL și PMP pentru susținerea demersului. PSD se bazează pe voturile Pro România, cel puțin după declarațiile publice ale lui Victor Ponta. UDMR nu a luat încă o decizie. În schimb, USR prin vocea liderului Dan Barna susține că moțiunea de cenzură inițiată de PSD este un act de iresponsabilitate.
 
(II)

Etichete (II)PNLPSDmotiune de cenzuraCCRsesizare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live