Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PRIETENII DE LA RADIO Luni, 03 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

7 Decembrie 2021
Vizualizari: 733
Comentează add

PNL, PSD şi UDMR se pronunţă pentru o reformă constituţională care să reflecte schimbările din societate.

PNL, PSD şi UDMR se pronunţă pentru o reformă constituţională

florin-lepadatu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - PNL, PSD şi UDMR se pronunţă pentru o reformă constituţională care să reflecte schimbările din societate.

O nouă Constituţie ar urma, între altele, să clarifice atribuţiile preşedintelui şi să asigure un echilibru al puterilor în stat.

Iulia Gherman a urmărit declaraţiile făcute luni, în şedinţa solemnă a Parlamentului, organizată la 30 de ani de când este în vigoare actuala lege fundamentală.


Reporter: Iulia Gherman - ”Subiectul revizuirii acutalei Constituţii s-a regăsit în toate luările de cuvânt de la tribuna Parlamentului. Preşedintele Senatului, liderul PNL, Florin Cîţu, a atras atenţia că multe probleme au rămas nerezolvate şi a vorbit despre traseismul politic, reforma administrativă sau aplicarea referendumului din 2019 pe tema justiţiei. Modificările aduse legii fundamentale trebuie să asigure controlul reciproc între instituţiile statului, dar şi clarificarea atribuţiilor preşedintelui ţării - a spus şeful Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, lider al PSD. UDMR vrea ca relaţia de încredere între statul român şi minorităţile naţionale să fie întărită şi pledează pentru trecerea la o republică parlamentară. Această variantă de reaşezare a puterii executive a fost criticată de reprezentanţii USR, în timp ce parlamentarii AUR au ceurt păstrarea normelor din actuala Constituţie. Prezent la şedinţa solemnă, premierul Nicolae Ciucă a declarat că este necesară continuarea reformării statului şi administraţiei publice, pentru a pune în centrul preocupărilor cetăţeanul şi pentru a creşte responsabilitatea celor care deţin funcţii publice. La rândul său, preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a spus că revizuirea legii fundamentale trebuie făcută cu înţelepciune, nu pentru interese electorale.”


Etichete guverncoaliție

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live