Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Miercuri, 19 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Adrian Cristea

27 Martie 2012
Vizualizari: 1304
Comentează add

Finanţiştii susţin că plata cu bani gheaţă ascunde în România un procent de peste 40% din economia subterană. Valoarea tranzacţiilor cu cardul a crescut continuu dar "se află sub nivelul plăţilor cu cash".

Plăţile cash "devansează tranzacţiile cu cardul"

adrian-cristea

17 miliarde lei a fost valoarea plăţilor efectuate cu cardul, anul trecut, în România - arată datele Băncii Naţionale a României.

Chiar dacă numărul de plăţi cu cardul a crescut simţitor în ultimii ani, românii preferă în continuare plata cu bani gheaţă - spun specialiştii în domeniu, prezenţi la un forum de specialitate.

500 de bancomate şi aproape 6.000 de POS la un milion de locuitori sunt coordonatele principale ale pieţei de carduri din România, conform statisticilor pentru anul 2011 ale Băncii Naţionale.

În acelaşi an, un milion de bulgari aveau acces la 700 de automate bancare, iar în Cehia existau 9.000 de puncte acceptante pentru plata cu cardul.

Anul trecut au fost înregistrate - mai arată cifrele BNR - şase plăţi cu cardul, valorând aproximativ 230 de euro pe cap de locuitor.

În plus, în România exista în 2011 aproximativ un card la doi locuitori, în timp ce, statistic, fiecare bulgar deţinea un card bancar.

Plata cu cardul, "benefică pentru dezvoltarea economiei"

Şeful Direcţiei de Stabilitate Financiară din cadrul Băncii Naţionale a României, Ruxandra Avram, crede că plata cu cardul poate contribui la dezvoltarea economiei.

"Avem o problemă şi problema se ştie, suntem o ţară care în continuare mergem pe cash. Nu ar fi neapărat singura problemă, problema cea mai gravă este că el ascunde economia gri şi o ascunde într-o proporţie covârşitoare, mergem undeva spre 40%.

"Fără o populaţie bancarizată, evoluţia la un moment dat se va stopa, va rămâne undeva unde este acum."

Reprezentanţii mediului bancar sunt de acord că economia subterană poate fi combătută prin dezvoltarea pieţei de carduri.

Cătălin Creţu, reprezentantul unei instituţii ce oferă soluţii de plată, crede că autorităţile trebuie să se implice mai mult în încurajarea plăţilor cu cardul.

"În Bulgaria s-a dat o lege: nicio plată peste 1.500 de euro nu este făcută în numerar. Ce semnal trimite această lege?

"Dacă vrei să faci plăţi peste 1.500 de euro valide, ai acces la plăţile electronice şi le faci într-un mod civilizat, transparent, fără dubii."

Specialiştii spun că nivelul economiei subterane depăşeşte 30 de procente din produsul intern brut şi că încurajarea pieţei de carduri ar aduce mai mulţi bani la bugetul de stat.


Etichete BNRcashcarduri

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live