Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: LA DISPOZIŢIA DVS. Joi, 25 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

21 Ianuarie 2021
Vizualizari: 162
Comentează add

Persoanele din categoriile considerate vulnerabile și persoanele cu vârsta peste 65 de ani vor avea prioritate la vaccinare.

Platforma de programare pentru vaccinare va fi modificată

radiojurnal

 Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță. FOTO: facebook.com/RO-Vaccinare.

Aproape 39.800 de persoane s-au vaccinat de ieri până în această după amiază, conform datelor valabile pentru ora 17:00.  Este cel mai mare număr de oameni imunizați în 24 de ore, din 27 decembrie, de când a început campania de vaccinare.

Până acum au făcut prima doză peste 328.400 de persoane, iar aproape 9.850 au primit și cea de-a doua doză necesară pentru obținerea imunizării.

În zilele următoare se schimbă procedura de programare în cea de-a doua etapă a campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19. Cristina Dumitrescu relatează:

Reporter: Persoanele din categoriile considerate vulnerabile și persoanele cu vârsta peste 65 de ani vor avea prioritate la vaccinare. Platforma de programare va fi modificată, astfel încât să accepte zilnic programarea a 75% persoane vulnerabile și vârstnice, și doar 25% lucrători esențiali.
 
Doctorul Valeriu Gheorghiță, șeful Campaniei naționale de vaccinare anti coronavirus: Realmente, amândouă categoriile sunt importante, atât pentru protejarea sănătății fiecărei persoane în parte, cât și pentru relansarea activităților economice și sociale. Este până la urmă o abordare de sănătate publică, care trebuie să meargă în paralel, respectând, bineînțeles, proporția mult mai mare a persoanelor care sunt în momentul de față în categoria celor vulnerabile.
 
Reporter: După schimbarea strategiei de vaccinare, persoanele care fac dializă, care sunt imobilizate sau nedeplasabile aflate la domiciliu vor fi vaccinate în etapa a doua în desfășurare acum. Aceste persoane pot fi vaccinate fără programare pe platformă. Listele cu persoanele de la domiciliu aflate în această situație și care doresc să fie vaccinate împreună cu asistenții personali ai acestora, dacă au, și cu membrii de familie care locuiesc în aceeași gospodărie vor fi întocmite de reprezentanții direcțiilor de asistență socială din cadrul consiliilor locale. Centrele de dializă au obligația de a facilita accesul la vaccinarea împotriva COVID-19 pentru pacienții aflați în tratament și de a asigura transportarea acestora la centrele de vaccinare.
 
Realizator: Schimbările au fost făcute în condiţiile în care au fost semnalate numeroase situaţii în care persoanele din categoriile vulnerabile nu s-au putut programa la vaccinare.
 
Sandra Alexiu, medic de familie: Din păcate sunt foarte mulţi angajatori care au reușit să-şi programeze, astfel încât cronicii noştri au rămas pe dinafară în momentul acesta. Sunt foarte mulți pacienți care sunt peste 65 sau cu boli cronice care nu s-au putut programa, nu pentru că ar fi dificil, ci dimpotrivă platforma s-a simplificat destul de mult, dar nu au reuşit pentru că nu au fost locuri destule, au fost foarte puţine şi dacă lucrurile se duc până în martie, vă daţi seama că aceste categorii care sunt cele mai expuse rămân neprogramaţi şi nevaccinaţi, dacă nu se deschid centre noi.
 
(PH)

Etichete vaccinareprogramareValeriu GheorghițăSandra Alexiu(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live