Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Bună dimineaţa, România! Vineri, 16 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Victor Gheorghe

10 Decembrie 2014
Vizualizari: 820
Comentează add

La Roma începe miercuri a șaptea Conferință a Planului Strategic European pentru tehnologiile din energie.

Planul Strategic European pentru Tehnologiile din Energie Planul Strategic European pentru Tehnologiile din Energie - Conține audio

victor-gheorghe

Euranet Plus.

Conferința este organizată de Agenția Europeană pentru Energie, sub auspiciile Președinției italiene a Consiliului Uniunii Europene.

Planul Strategic European pentru Tehnologiile din Energie, numit pe scurt Planul SET, își propune să dezvolte și să concentreze eforturile în domeniul cercetării și inovării, consolidând poziția de lider a Europei în dezvoltarea de tehnologii energetice pentru reducerea emisiilor de carbon.

Trecerea către o Europă cu emisii scăzute de carbon, cu energie sigură la prețuri accesibile , cu atingerea obiectivelor energetice UE 2020 și 2030 , necesită o transformare profundă a întregului sistem energetic, de la sursă la consumator.

Audio: Planul Strategic European pentru Tehnologiile din Energie.

Conferința va fi o ocazie unică pentru toate părțile interesate (experți, companii energetice , universități, institute de cercetare ) și reprezentanți ai instituţiilor europene și naționale, să mențină un dialog amplu cu privire la noile evoluții din domeniu. Ideea e de a redacta o foaie de parcurs pentru acțiuni comune care să răspundă eficient provocărilor viitoare.

Lansat în 2008, Planul SET propune câteva obiective. Pe termen scurt, reducerea costurilor producerii de energie nepoluantă şi îmbunătăţirea performanţei tehnologiilor existente, precum şi încurajarea companiilor să pună în aplicare aceste tehnologii. Măsurile în acest sens ar trebui să implice folosirea bio-combustibilor și captarea, transportul şi stocarea carbonului.

Pe termen lung, Comisia își propune dezvoltarea de noi generaţii de tehnologii și va lansa treptat noi iniţiative industriale europene care vizează: energia eoliană, solară, bio-energia, fisiunea nucleară durabilă.

Acestea vor lua forma unor parteneriate public-privat sau a unor programe comune între statele membre ale Uniunii. În plus, se doreşte crearea unei alianţe europene de cercetare în domeniul energetic care să coordoneze eforturile centrelor de cercetare şi ale universităţilor.

Creşterea resurselor, atât financiare, cât şi umane, este o altă problemă abordată în acest plan.

Instrumentele de finanțare sunt cuprinse în cel de-al VII-lea Program-cadru de cercetare al Comunităţilor Europene, în Programul „Energie inteligentă – Europa” al Băncii Europene pentru Investiţii , precum şi în strategiile guvernamentale ale statelor membre.

Planul SET mai prevede și cooperarea cu ţările dezvoltate, ca să includă și cercetarea în „interes public” (de exemplu, în materie de siguranţă publică), şi cercetarea exploratorie pe termen lung.


Etichete Euranet PlusUniunea EuropeanăComisia EuropeanăPlanul SETenergieAgenția Europeană pentru Energie

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live